Jõhvi gümnaasiumi söökla pürgib Eesti parimaks

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendiproua Evelin Ilves leiab, et Jõhvi gümnaasiumis pakutav koolitoit on ekstraklassist. Pilt on tehtud kaks aastat tagasi kooli leivapäeval.
Presidendiproua Evelin Ilves leiab, et Jõhvi gümnaasiumis pakutav koolitoit on ekstraklassist. Pilt on tehtud kaks aastat tagasi kooli leivapäeval. Foto: Peeter Lilleväli

Eesti parima koolisöökla konkursil osaleb 21 kooli. Ida-Virust kandideerib ainsana Jõhvi gümnaasium, mille toite on taevani kiitnud ja teistele eeskujuks toonud presidendiproua Evelin Ilves.

Jõhvi gümnaasiumi direktor Tiit Salvan põhjendas tervise arengu instituudi konkursil "Parim koolisöökla" osalemist sooviga tunnustada söökla personali eesotsas peakoka Nadežda Lissovajaga.

"Töötajad on viinud selle teenuse tasemeni, mis pakub rahulolu nii lastele, vanematele kui kooli töötajatele. See, et suudetakse vähese rahaga edukalt toime tulla, on personali teene. Kui tulin Jõhvi gümnaasiumi tööle, viskasin kokkadele nalja, et nad teevad nii maitsvat toitu, et suretavad Jõhvi söögikohad välja. Sest see on nii maitselt kui sisult restoranitoit, mida nad valmistavad."

Suured käärid

Salvan lisas, et koolisöökla headust on märgatud ka väljastpoolt, nii on Jõhvi gümnaasiumi külastanud presidendiproua toonud seda eeskujuks pealinna koolidele.

2011. aastal Jõhvi gümnaasiumis leivapäeval osalenud Ilves postitas oma Facebooki kontole järgmised read:

"Imestage või mitte, aga koolitoiduks oli täna võimalik võtta kartulisalatit (kus ka kiivid sees), kurgisalatit, kapsasalatit, tomatit, kartuliputru, maksastrooganovi ning puuviljasalatit banaanidest, vaarikatest ja põldmarjadest. Kõik oli imemaitsev, kõik riigipoolse 78 sendi eest. Võrratu!"

Märtsikuises Pere ja Kodu numbris kirjeldas Ilves oma viimast retke Jõhvi gümnaasiumi, mille ta võttis ette ajakirjas ilmuva koolitoidulugude sarja pärast. "Mõistan, et see on loomulik, et üks kokk on tublim kui teine, üks koolijuht parem majandaja kui teine. Aga et laste koolilõuna sisus ja kvaliteedis nii suured käärid valitsevad, nagu asuksid koolid eri riikides, on ikkagi uskumatu."

Ilves küsis artiklis, kuidas Jõhvis suudetakse 78 sendi sisse mahutada põhiroog, viis salatit, toores puu- ja köögivili, aga näiteks tema tütre koolis küsis toitlustaja puuviljade eest 35 senti lapse kohta juurde, kui avaldati soovi, et neid pakutaks. "Salativalikutest ma üldse ei räägigi."

Valmistatakse näidislõuna

Eesti parim koolisöökla selgub oktoobri lõpus Tallinna toidumessil peetavas finaalis, kus kokkadel tuleb etteantud aja jooksul valmistada koolipäeva näidislõuna ning üks uuenduslik lisaroog.

Millised osalevatest koolidest pääsevad lõppvõistlusele, selgub 3. oktoobriks, mil toiduasjatundjatest koosnev žürii on läbi vaadanud koolidelt eelvooru laekunud materjalid, teatas tervise arengu instituudi avalike suhete nõunik Maris Jakobson.

Tänavuse konkursi peaauhinnaks on reis Stockholmi messile "GastroNord".

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles