Sillamäe uus reoveepuhasti aitab Läänemerd säästa

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe uus reoveepuhasti võimaldab seda säästlikult ülal pidada ja annab märkimist väärt panuse keskkonnahoidu.
Sillamäe uus reoveepuhasti võimaldab seda säästlikult ülal pidada ja annab märkimist väärt panuse keskkonnahoidu. Foto: Peeter Lilleväli

Eile avati Sillamäel enam kui neli miljonit eurot maksev uus reoveepuhasti, mis on osa viis aastat tagasi alanud ja veel kaks aastat jätkuvast vee- ja kanalisatsiooniprojektist.

"Asume praegu puhasti protsessimahutite peal. Enne siiajõudmist läbib reovesi võreseadmed, kus eemaldatakse suurem praht ja liivapüünised, kus eraldatakse väiksem praht. Tegemist on annuspuhastiga, kus puhastusprotsessi erinevad etapid - täitmine, aereerimine, setitamine, koaguleerimine ja lõpuks tühjendamine - toimuvad portsjonite kaupa ühes ja samas mahutis," selgitas ehituse omanikujärelevalvet teinud ASi Infragate Eesti esindaja Harri Terase.

Kogu suurt projekti eest vedava ASi Sillamäe Veevärk projektijuht Aimeli Laasik rääkis, et annuspuhasti on tavapärasest läbivoolupuhastist ökonoomsem, kuna pumpasid on vaja vähem ja elektrikulu on seetõttu oluliselt väiksem, ning võimaldab etappide kestvust paremini varieerida ja saada paremat puhastusefekti. Vooluhulkade ja reostuskoormuste kõikumiste leevendamiseks on tema sõnul akumulatsioonimahutid, kuhu reovesi juhitakse tippkoormuse ajal, et see sealt ühtlasemal perioodil puhastisse suunata.  Veel kuuluvad puhasti koosseisu avariimahutid, kus saab neutraliseerida tööstusest tulevat võimalikku sobimatut reostust.

Säästlikkus igal sammul

Uut puhastit kavandades mõeldi võimalikult palju säästlikkusele. Näiteks võrepuhasti survepesuks kasutatakse mitte puhast vett, vaid juba puhastatud reovett. Esmakordselt Eestis võeti reoveemahutite soojus kasutusele olmehoone kütmisel ja sooja veega varustamisel.

"Muidugi on meil ka keskküte, sest külmal ajal reoveest saadavast soojusest ei piisa," märkis Laasik.

Reoveepuhasti jääkmuda kompostitakse koos koorehakkega aunades - sinna pannakse ka liivapüünistes oma töö ära teinud liiv - ning seda võib kasutada nii haljastuses kui heakorratöödel.

"Aktsiaselts Sillamäe Veevärk on Eestis üks väheseid ettevõtteid, kes julges kuulutada hanke kriteeriumina välja mitte üksnes hinna, vaid ka ekspluatatsioonikulud," tunnistas hanke võitnud ASi Skanska juhatuse liige Tiit Kerem, et ainult hinnaga poleks nad seda hanget võitnud.

Koos puhastiga ehitati merre ka uus, 1,3 kilomeetrit pikk süvalask.

Projekt läheb edasi

Sillamäe linna veevarustus- ja kanalisatsioonisüsteemide rekonstrueerimise projekt sai stardi juba 2008. aastal ja jätkub 2015. aasta augusti lõpuni. Juba on uuendatud kaks survetõstepumplat koos reservuaaridega, kaks reoveepumplat ja 11 puurkaevu, ligemale 11 meetrit vee- ja üle 14 kilomeetri kanalisatsioonitorustikke ning ostetud tarvilikke hooldemasinaid. Kavas on rekonstrueerida veel teist niisama palju vee- ja kanalisatsioonitorustikke, samuti filtratsioonisüsteeme ja kaks puurkaevu ning paidaldada pumplatesse filtratsiooniseadmed.

"Projekt küll jätkub, aga reoveepuhasti on valmis ja töötab ning see on meie jaoks märgilise tähendusega sündmus," ütles Sillamäe Veevärgi juhatuse liige Viktor Rodkin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles