Kiviõli volikogu esimees võib olla seotud häälte ostmisega

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei ei kinnitanud, kas üks kahest kolmapäeva õhtul hääleostmiskahtlusega kinni võetud inimesest oli praegune volikogu esimees Eldur Lainjärv.
Politsei ei kinnitanud, kas üks kahest kolmapäeva õhtul hääleostmiskahtlusega kinni võetud inimesest oli praegune volikogu esimees Eldur Lainjärv. Foto: Matti Kämärä

Kolmapäeval pidas keskkriminaalpolitsei Kiviõlis kinni kaks inimest, keda kahtlustatakse häälte ostmises. Neist üks võis olla Kiviõli praegune volikogu esimees Eldur Lainjärv. 

"Kuna praegu on tegemist alles kahtlustusega, siis ei pea prokuratuur võimalikuks ütelda, millise erakonna, valimisliidu või üksikkandidaadi kasuks hääli väidetavalt osteti," ütles juhtiv riigiprokurör Heili Sepp. Mitu allikat kinnitas Põhjarannikule, et üks kinnipeetutest oli praegune volikogu esimees Eldur Lainjärv.

Punase bussi saladus

Võimalikust hääleostust hakati Kiviõlis rääkima mitu päeva tagasi. Vihjeid punase mikrobussi kohta, kus väidetavalt aidatakse inimestel teha ära elektrooniline valimisprotseduur ning antakse selle eest 15 eurot, said mitmed kandideerijad ning info edastati ka politseile.

Väidetavalt oli tegemist mikrobussiga, mis kuulub OÜ Kiviõli Kinnisvarahooldusele, ning mees, kes bussis hääletamisega tegeles, ei kandideeri ise volikogusse, vaid aitas oma pikaajalist tuttavat Eldur Lainjärve, kes kandideerib Kiviõli volikokku Keskerakonna nimekirjas. Partei liige mees küll pole.

Keskerakonna nimekirja liider, praegune Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijev ütles Põhjarannikule, et pole võimaliku häälteostmiskahtlusega kursis. "Juhul kui info vastab tõele, on tegemist väga ebameeldiva juhtumiga," ütles ta ning lubas, et juhul kui kahtlused on õigustatud ning tegemist pole mingi arusaamatusega, saavad inimesed karistada. Eriti hoolikalt lubas ta uurida võimalikku Kiviõli Kinnisvarahoolduse bussi kasutamist. "Kui see on tõesti nii, peab sealne töötaja saama karmilt karistatud ja oma asutuse poolt," lisas ta. Kiviõli Kinnisvarahooldus on linnale kuuluv ettevõte.

Lainjärve, keda eile polnud ka Kiviõli volikogu istungit juhtimas, Põhjarannikul tabada ei õnnestunud.

Nõiajaht 

Politsei ja prokuratuur kutsusid valimiste tõttu inimesi üles olema tähelepanelikud ning häälteostmise kahtluse korral politseid või prokuratuuri teavitama.

Lüganuse vallas kandideeriv Ilmar Köök on lubanud lausa kuni 1000 euro suurust preemiat vettpidava vihje eest. "Tegemist ei ole siiski päris minu välja pandud preemiaga, vaid summaga, mille on ühiselt välja pannud piirkonna ettevõtjad," ütles ta ning lisas, et eelkõige oodatakse infot Lüganuse ja Kiviõli kohta.

Iga vihje preemiat ei too, ainult selline, millel olemas selged ja konkreetsed tõendid, mis aitaksid pettureid ka karistada.

"Vihjeid on tulnud küll igasuguseid," tunnistas valimistel vaatlejana osalev Köök, kelle sõnul tehti näiteks Kiviõli kahtlase punase bussi kohta talle vihjeid mitmest allikast. Samuti on räägitud teistest võimalikest ostmistest, kus hääle eest püütakse tasuda kas pudeli, raha või toiduabipakiga. Võimalike pettuste kontrollimine jääb aga õigusorganitele.

Häälte ostmine on isikule ainelise hüvitise andmine või pakkumine eesmärgiga mõjutada teda mitte teostama oma valimis- või hääletamisõigust või teostama seda teatud valiku kasuks. Karistusseadustiku järgi on häälte ostmise eest süüdi mõistmisel võimalik määrata rahaline karistus või kuni üheaastane vangistus.

Politsei alustas kolmapäeval ka kriminaalmenetlust ühe häälte ostmise juhtumi uurimiseks Narva-Jõesuus, teatas riigiprokuratuuri pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles