Mitmes vallas muutusid jõujooned järsult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Nõmmel valimised võitnud valimisliidu Kohtla-Nõmme Areng esinumber Roland Tarum leiab, et valla edasiste arengusuundade otsustamiseks tuleb enne rahvas kokku kutsuda ja inimestelt nende ootuste kohta küsida.
Kohtla-Nõmmel valimised võitnud valimisliidu Kohtla-Nõmme Areng esinumber Roland Tarum leiab, et valla edasiste arengusuundade otsustamiseks tuleb enne rahvas kokku kutsuda ja inimestelt nende ootuste kohta küsida. Foto: Peeter Lilleväli

Möödunud valimised tõid Ida-Virus mitme valla etteotsa jõud, kes olid seni opositsioonis, ning tegid kohati selgemaks jõujooned seal, kus võim oli seni üsna habras. 

Kui neli aastat tagasi võttis Toila 13-liikmelises volikogus 6 kohta vallavanem Tiit Salvani juhitud valimisliit Valla Heaks, siis nüüd sai IRLi nime all esinenud sama seltskond vaid kaks kohta.

Valimisliit Ühtne Vald võitis absoluutse enamuse - 9 kohta -, jättes IRLile ning valla ehitusnõuniku Rein Meriranna valimisliidule Mu Kodu On Toila Vallas kummalegi kaks mandaati.

Eelmistel valimistel napilt vähemusse jäänud valimisliitudel Voka ning Ühtne Vald õnnestus kaks aastat tagasi võimu pöörata, kui nad keskerakondlase Kaarel Schmidti enda poolele meelitasid.

Sel korral mindi valimistele ühise nimekirjaga Ühtne Vald, kuhu kuulusid ka endise Voka liikmed. "Oleme kaks aastat võimul olnud ning ju on meie otsused, mis puudutavad näiteks rahvamaja, seltsimaja ja lasteaeda, olnud õiged," kommenteeris volikogu esimees Roland Peets valimisedu. Ta lisas, et nende valimisliidus on kõigi valla külade ja alevike esindajad, mis aitas samuti edule kaasa. "Lisaks oleme pidanud ausat valimisvõitlust. Me pole kedagi peksnud, tümitanud ega mustanud," sõnas Peets, viidates IRLi enne valimisi üllitatud lehele, kus vastaspoolt kritiseeriti.

Peetsi sõnul näevad nad heameelega, et vallavanemana jätkab Tiit Kuusmik.

Mäetagusel vahetub vallavanem

Mäetagusel ei andnud volikogu esimehe Veljo Kingsepa valimisliit Kodupaik konkurentidele võimalust: 11 mandaadist korjati ära 7. Nii senise vallavanema Aivar Surva juhitud Reformierakond kui valimisliit Karu said kumbki kaks kohta.

Veljo Kingsep ütles, et vallavanema küsimust arutatakse alanud nädalal, kui valimisliit kokku tuleb. Küsimusele, kas kaalutakse senise vallavanema Aivar Surva jätkamist, vastas Kingsep eitavalt. Kingsepa valimisliit on seisukohal, et jõukas Mäetaguse vald kellegagi naabritest eeloleva nelja aasta jooksul vabatahtlikult ühinema ei hakka.

Valimiseelsete sissekirjutuste ning võimuvangerdustega kuulsust kogunud Alajõe vallas muutus võimuvahekord nii, et siiani pikki aastaid opositsioonis olnud valimisliit Rahva Hääl võitis seisuga: 4:3 Peipsi kalakuningas Paul Kärbergiga seotud valimisliitu Kohalik Rahvas.

Vadim Ivanov, kes Rahva Hääle esinumbrina kogus vallas rekordilised 75 häält, ütles, et opositsioonist on küll lihtne võimule tulla, ent tuleb suuta ka valitseda kõiki huvigruppe silmas pidades.

Tema sõnul pole valla rahaline seis küll selline, mis lubaks suuri arenguprojekte, ent siiski peaks Alajõe Euroopa Liidu tugifondide abi senisest rohkem taotlema. "Siiani on kalevi all Vasknarva ja Alajõe sadama projekt, need tuleb välja võtta," tõi ta näiteks.

Ehkki suur osa valla eelarvest kulub vallavalitsuse ülalpidamisele, ei näe Ivanov koondamisteks võimalusi. "Kõrvalt vaadates torkab silma, et suur osa valla ametnikke suhtleb päevast päeva kõiksugu riigiasutuste ja ametkondadega, vastab nende päringutele. Ja sellest pole pääsu," sõnas ta.

Kindlat vallavanema kandidaati Alajõel veel pole, ent Ivanovi sõnul "on paar kandidaati, kellega lähiajal sel teemal räägime".

Lohusuus intrigeeriv seis

Ka Lohusuus, kus Paul Kärbergil on pikka aega olnud huvi võimu kontrollida, muutsid valimised olukorda nii, et seal pole selge, kuidas valitsema hakatakse.

9 kohast võttis seal 4 valimisliit Tasakaal, kuhu kuuluvad senised opositsiooniliikmed. Siiani võimu nautinud Reformierakond noppis 3 ning Kärbergi valimisliit Kohalik Rahvas 2 mandaati.

Tulevase võimuliidu kokkupanekul on üheks oluliseks teguriks kehvad suhted Tasakaalu liidri Tarmo Tomsoni ning Reformierakonna nimekirjas volikokku saanud Toivo Kivi vahel. "Mul pole Reformierakonna vastu midagi, küll aga mõne isiku vastu. See on isiklik ja sinna pole midagi teha," tunnistas Tarmo Tomson vaenusuhteid Kiviga.

Kärbergi nimekirjaga aga pole ilmselt suurt soovi kokku minna ei Tasakaalul ega Reformierakonnal, sest Toivo Kivi suhted Kärbergiga pole samuti kiita.

"Eks tuleb hakata rääkima konkreetsete inimestega (volikogu liikmetega - toim), muidu võib tekkida patiseis," sõnas Tomson.

Kohtla-Nõmmelgi peab seni võimul olnud IRL koha loovutama valimisliidule Kohtla-Nõmme Areng, kes võttis 9 mandaadist 5.

Valimisliidu esinumber Roland Tarum ütles, et seda, kuidas vald peaks edasi arenema, tuleb hakata nüüd vallarahva käest küsima. "Tuleb teha koosolekuid ja küsida inimestelt, mida nad vallas näha tahavad. See ei ole meie valimisliidu, vaid Kohtla-Nõmme elanike võit. Meie oleme vaid rahva orjad," sõnas Tarum, lisades, et vallavanema kohale kuulutatakse avalik konkurss.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles