Kohtla vald peab Kukruse kuivati ümbruse korda tegema

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivati katus kukkus sisse juba mõni aasta tagasi, detsembri keskpaigaks tuleb see risu lõpuks ära koristada ja kevadeks peavad müüri vihma eest kaitstud saama.
Kuivati katus kukkus sisse juba mõni aasta tagasi, detsembri keskpaigaks tuleb see risu lõpuks ära koristada ja kevadeks peavad müüri vihma eest kaitstud saama. Foto: Kalle Merilai

Muinsuskaitseamet ähvardab Kohtla valda sunnirahaga, kui detsembri keskpaigaks pole Kukruse mõisa kaitsealuse kuivati ümbrus korrastatud ja sisse kukkunud katuse jäänused koristatud.

"Tuletan teile meelde, et oleme Kohtla vallavanemaga Kukruse mõisa kuivati juures kohtunud ja mälestise säilimise tagamisest ning mälestise ümbruse korrastamisest rääkinud mitmel korral alates 2012. aasta kevadest, mistõttu käesolevas märgukirjas märgitud tähtaegade pikendamine koristus- ja hooldustööde osas ei ole otstarbekas," märkis muinsuskaitseameti Ida-Virumaa vaneminspektor Kalle Merilai vallavalitsusele saadetud kirjas.

Tähtaegu on vallale seatud mitu: 25. novembriks tuleb kooskõlastamiseks esitada hoone säilimise tagamiseks koostatud tegevuste kava, 16. detsembriks peavad varisenud katusejäänused olema koristatud, võsa raiutud ja hoone ümbrus korrastatud ning tuleva aasta mai lõpuks müüripealsed katustatud.

Kui vald muinsuskaitseseadusest tulenevaid mälestise omaniku kohustusi ei täida, on ametil õigus teha ettekirjutus ja määrata sunniraha.

Hoida seda, mis hoidmist väärib 

"Meil ei ole selle hoonega mingeid plaane," tunnistas vallavanem Etti Kagarov Kukruse mõisa peahoone naabruses seisva kuivati varemete kohta. "Mõisa taastamise algusaastatel määrasime igale hoonele esialgse kasutusidee ja selle järgi võiks kuivatisse rajada käsitöömaja ja -poe, aga hiljem pole sellest üldse juttu olnud."

Kagarovi sõnul pole vallal praegu plaanis seda hoonet korrastama asuda. "See tähendab suure konteineri tellimist, samuti hanke korraldamist, et leida firma, kes koristama hakkab - varisemisohtlike müüride vahele oskamatuid inimesi ju tööle ei saada. Tänavuse aasta eelarves nende tööde jaoks raha ei ole. Tegevuste kava koostamise peale peame uue eelarve koostamise käigus muidugi mõtlema, aga kas müüride katustamine eelarvesse mahub, selle kohta ei oska praegu midagi arvata."

Kohtla vallas on muinsuskaitsealuseid objekte omajagu, suurem osa ehitistest on küll eraomandis. Vald peab peale Kukruse mõisa korras hoidma Järve mõisa hooned ja terve hulga kultusekivide ümbruse.

"Oleme üht-teist ikka teinud ka," viitas Kagarov tänavu suvel koos muinsuskaitseameti ja kohalike noortega korrastatud Järve linnusele, samuti praegu valla garaažina kasutusel olevale endisele mõisahoonele, mis mullu uue ja hirmkalli katuse peale sai.

"Olen nõus, et mälestisi tuleb kaitsta, aga hoida tuleks seda, mis on hoidmist väärt - mõne hoone võiks meie hinnangul küll muinsuskaitse alt üldse välja viia," ütles ta sedasama garaažihoonet silmas pidades.

Esialgu ainult hoiatus

"Kukruse mõisa kuivati ümbruse võsaraie ja koristamine ei võta aega rohkem kui kaks päeva; neid töid ei pea isegi minuga kooskõlastama, piisab teavitamisest, millal seda tehakse," usub Kalle Merilai, et vald teeb selle tähtajaks ära. "Sellest on nii pikalt juttu olnud - nende endi hooletus ja lohakus on, et need tööd seni tegemata on. Inetu on ju, kui uhke mõisa kõrval seisavad sellised lagastatud varemed."

Merilai hinnangul on pool aastat piisavalt pikk aeg ka müüride katustamiseks. "Seda on väga vaja, et sinna vesi peale ei jookseks ja müüride edasine lagunemine peatuks," toonitas ta.

Vallale saadetud kiri oli tema sõnul teavitav hoiatus; kui ette antud tähtaegadest kinni ei peeta, järgneb ettekirjutus, võimalik, et koos sunnirahaga.

Selliseid hoiatusi on Merilai saatnud teistelegi omavalitsustele, sunniraha pole seni tulnud veel kellelegi määrata.

"Üldiselt saadakse asjast aru ja tehakse nõutavad tööd meeldetuletamise peale ära," tunnustas ta omavalitsuste mõistvat suhtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles