Narva kurikuulsat koolijuhti kahtlustatakse raha omastamises

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Kreenholmi gümnaasiumi direktor Gennadi Bõkov umbes kaks kuud enne vallandamist - kui lahkheli ametiühinguga oli just lahvatanud.
Narva Kreenholmi gümnaasiumi direktor Gennadi Bõkov umbes kaks kuud enne vallandamist - kui lahkheli ametiühinguga oli just lahvatanud. Foto: ILJA SMRNOV

Kolmapäeval vallandas linnavalitsus ametiühinguga tõsiselt tülli läinud  Narva Kreenholmi gümnaasiumi direktori Gennadi Bõkovi ametist, eile pani politsei tal käed raudu, kahtlustades teda kooli raha omastamises. 

Tema vallandamist nõudis suvest saati Narva haridustöötajate liit, mis omab ka teiste suurte ametiühingute toetust. Nad moodustasid ühisrinde, kuna Bõkov lasi lahti usaldusisikuid, eiras ametiühingut ja kollektiivlepingut.

Sellest, et Bõkov juhina oma kohale ei sobi, rääkis ka riiklik lepitaja Henn Pärn, kelle linnavalitsus  sõltumatu eksperdina kohale kutsus. See juhtus septembris, sest ajast on Narva linnapea aru pidanud ning samal ajal tehti gümnaasiumis järelevalvet.

Kaotas igasuguse usalduse 

Bõkoviga hüvastijätu põhjusena on nimetatud tööandja usalduse kaotust ning kolmandate isikute umbusalduse tekitamist tööandja vastu. Teatise töölepingu lõpetamise kohta allkirjastas linnapea 30. oktoobri õhtuks ning see saadeti adressaadile tähtkirjaga. Tööl pole Bõkovit enam ammu nähtud - ta viibib haiguslehel.

Ametikoha konkursi väljakuulutamiseni täidab Narva Kreenholmi gümnaasiumi direktori kohuseid õppealajuhataja Irina Janovitš.

Töölepingu lõpetamise hetkel maksis linnavalitsus Bõkovile kahe kuupalga suuruse hüvitise. Kultuuri- ja haridusosakonna juhataja Viktoria Lutus selgitas Põhjarannikule, et juristid pidasid õigeks nii teha, arvestades, et etteteatamise tähtajast ei peetud kinni ning kindla peale tekkinuks sellest töövaidlus.

Gennadi Bõkov täitis alates 14. detsembrist 2005 ligi 4 aastat "ajutiselt" Narva Kreenholmi gümnaasiumi direktori kohuseid,  27. augustist 2009 sai täieõiguslikuks koolijuhiks, võites konkursi.

Kahtlustatakse raha omastamises 

Eile, kohe pärast Bõkovi ametist vabastamist viis politsei läbi dokumentide konfiskeerimise nii gümnaasiumis kui ka Narva linnavalitsuse kultuuriosakonnas.

Politsei otsis haiguslehel viibiva eksdirektori üles ning toimetas ta kooli vajalike dokumentide järele. Edukalt leiti üles ka Janovitš, kes just selle päeva oli vabaks võtnud.

Viru  ringkonnaprokuratuurist kinnitati, et keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ametnikud pidasid 31. oktoobril Bõkovi kinni.

"Teda kahtlustatakse kooli rahaliste vahendite omastamises," teatas prokuratuuri pressiesindaja Jelena Filippova. "Täna [eile] viidi Gennadi Bõkovi elu- ja töökohas ning samuti Narva linnavalitsuse kultuuriosakonnas läbi menetlustoiminguid. Kriminaalmenetluse huvides ei saa lisainformatsiooni praegu anda."

Oletatavalt võisid  Bõkovi suhtes algatatud kriminaalmenetluse aluseks saada sel aastal gümnaasiumi kontrollinud Narva linnavolikogu revisjonikomisjoni järeldused. Selgitati välja, et näiteks direktori abikaasa, õpetaja Julia Bõkova brutopalk oli 2012. aasta lõpus  1747, 2013. aastal aga lausa 1928 eurot, samas kui kolleegid pidid rahulduma umbes 700eurose palgaga. Ka Bõkov ise osutus Narva enim tasustatud koolidirektoriks, kuigi tema gümnaasium pole kaugeltki kõige suurem.

Tuli hõõgub ka teistes koolides

Eesti ametiühingute keskliidu Ida-Viru osakonna juhataja Aleksandr Startsev ei taha rääkida Bõkovi tagandamisest kui ametiühingute võidust, kuigi just seda nad linnavõimudelt pikettidel ja miitingutel nõudsid.

"Me ei pidanud sõda ega mänginud spordimänge, seetõttu meie võitu siin ei ole. Ta [Bõkov] lasi end oma tegudega ise lahti. [...] Me nõudsime, et direktor teavitaks ametiühingut nagu seadusega ette nähtud, aktsepteeriks seda ja peaks kinni kollektiivlepingust. Direktori vallandamist hakkasime nõudma alles pärast seda, kui ta saatis korda järgmise jämeda rikkumise - lasi lahti usaldusisiku."

Startsevi andmeil hõõgub tuli tuha all ka teistes Narva koolides.

"Ma loodan, et Bõkoviga juhtunu on õppetunniks," ütles ta.

Praegune Kreenholmi gümnaasiumi ametiühingu usaldusisik  Jelena Ivanova kinnitas antud kommentaaris, et eilsed politsei menetlustoimingud gümnaasiumis õppetööd ei mõjutanud.

"Me teadsime sellest kuulujuttude põhjal. Keegi nägi - ja nii see levis…  Mina kui usaldusisik läksin sekretäri juurde kontrollima - ja nägin oma silmaga [erariides politseinikke]. [...] Jutte sel teemal tegelikult peaaegu polnudki, mul oli kuus tundi järjest ja lapsed ei rääkinud sellest samuti midagi."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles