Jõhvi promenaad valmib nädala lõpus

Peeter Lilleväli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Jõhvi nime saamisloo ümber on palju salapärast ja jõhvika algupära ei pea paljud tõenäoliseks, on tegemist kõigile arusaadava sümboliga ning seetõttu on kasutatud seda promenaadi toolide ja valgustite disaini juures.
Kuigi Jõhvi nime saamisloo ümber on palju salapärast ja jõhvika algupära ei pea paljud tõenäoliseks, on tegemist kõigile arusaadava sümboliga ning seetõttu on kasutatud seda promenaadi toolide ja valgustite disaini juures. Foto: Peeter Lilleväli

Kuigi Jõhvi promenaad pidi valmima eeloleval reedel, venivad ehitustööd paar päeva pikemaks. 

"Tõepoolest, tähtaeg kukub reede keskööl, kuid natuke kõpitsemist jääb nädalavahetuseks. Arvestades, et ega öösel või nädalavahetusel tule tellija objekti vastu võtma, siis oleme suure objekti tähtajaks valmis saanud," ütles peatöövõtja TREV-2 Jõhvi promenaadi projektijuht Argo Kotsar.

Keerulised lahendused

Ehitajad tunnistavad, et töö oli raske ja pingeline. "Kõigepealt raudtee alt tunneli ehitamine nii, et liiklus Eesti peamisel raudteetrassil oleks võimalikult vähe häiritud," märkis Kotsar. Nüüd lõpuetapis valmistavad palju peavalu valgustuse disainlahendused. "Tegemist on unikaalprojektidega ning seetõttu pole ehitajatel kogemusi ja kipub palju aega kuluma," selgitas projektijuht. Oli ka mõningaid puudujääke projektis, aga need said tellija esindajaga operatiivselt lahendatud.

Abivallavanema Eduard Rae sõnul hõlmas projekt algselt ka Keskväljaku renoveerimist, kuid siis oleks ehitus läinud maksma nelja miljoni euro ringis praeguse 2,49 miljoni asemel ja sellist raha polnud vallal kuskilt võtta. "Mõtlesime, mida saaks välja jätta ja kuidas ehitusmaksumust poolteise miljoni võrra vähendada, ning leidsime, et valgustuse erilahendusest me ei tagane," lausus ta. Abivallavanema sõnul polnud mõtet teha mingit standardsete valgustitega puiesteed, mis võiks olla ükskõik kus, vaid üldilme pidi olema Jõhvile ainuomane. "Seetõttu tõmmati kokku Keskväljaku osa ning projekti äralõikamise tõttu tekkis ehituslikke küsitavusi, millele projekt vastust ei andnud," rääkis Rae.

Kardetakse vandaale

"Meil uskumatult vedas, et tellijat esindas ehitusharidusega Eduard Rae. Nii saime kõik tekkinud probleemid jooksvalt lahendatud. Mõnes teises kohas oleks kooskõlastamised paar kuud aega võtnud ning ehituse õigeaegne valmimine sellega löögi alla sattunud," arvas Argo Kotsar.

Ilul on ka palju vaenlasi ning kõige rohkem kardetakse vandalismi ja sodimist. "Tunneli seinale tekkis paar kirja. Eks seda oligi oodata ja seetõttu jätsime tunneli seinte värvimise viimasele minutile. Nii liiklussõlme kui ka promenaadi ehitusel kalkuleeriti grafitivastase pinnakatte kasutamist, aga see oli väga kallis ning polnud abikõlblik. Järelikult oleks pidanud selle suure raha tellija ise leidma," ütles Kotsar. Jõhvi linn paigutab lähipäevil uuele promenaadile kaheksa valvekaamerat, mis peaks vandalismiohtu vähendama, lisas Rae.

"Minu silmis pole promenaad kaugeltki valmis. Jah, põhiasjad on paigas, aga kindlasti tuleb päevakorda haljastuse täiendamine puude ja põõsastega," ütles Jõhvi linnakunstnik Kalev Prits.

Jõhvi vallavanema Tauno Võhmari sõnul promenaadi kohe suurejooneliselt avama ei hakata, vaid ühildatakse see mõne teise sündmusega. "Ega siis eesmärk ole lintide lõikamine, vaid linlaste heaolu. Promenaad on kasutamiseks järgmisest nädalast lahti ja see on kõige tähtsam," lausus Võhmar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles