Narva saab uue linnapea

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Tammiste.
Tarmo Tammiste. Foto: Ilja Smirnov

Valimistel vaid 316 häält saanud Narva kauaaegne linnapea Tarmo Tammiste valiti eile volikogu esimeheks. Linnas võimuloleva Keskerakonna leeris on ilmselged erimeelsused, sest volikogu aseesimehe valimine kukkus eile läbi. 

Narva keskerakondlased - erinevalt oma oponentidest sotsiaaldemokraatidest -  varjavad sel poliitilisel hooajal viimase hetkeni, kes on nende kandidaadid linna peamistele ametikohtadele. Ja isegi eile, kui valimiskomisjoni esimees Ants Liimets palus linnavolikogu esimesel istungil nimetada, kes on kandidaadid volikogu esimehe kohale, valitses saalis vaikus.

Keskerakondlaste hulgas pole ühtsust

Aleksei Voronov, kes oli varem Sillamäe, tänavu oktoobrist aga Narva keskerakondlasest saadik, tegi teatavaks ainsa esimehe kandidaadi nime - Tarmo Tammiste, Narva linnapea viimasel 11 aastal.

Tammiste sai kogenud linnapea kohta linlastelt vähese toetuse - vaid 316 häält, mis on veelgi vähem kui nelja aasta eest. Eile pooldas volikogu salajasel hääletusel tema esimeheks saamist 18 inimest, samas kui keskerakondlastel on kokku 20 mandaati. Seega polnud kaks nende ridadest Tammiste kandidatuuriga rahul.

Sotsiaaldemokraatide opositsiooni aga nõrgendas TÜ Narva kolledži direktori Katri Raigi puudumine. Küllap olnuks ühes temaga Tammiste vastu 13 häält.

Üks Narva opositsiooni juhte, uustulnuk poliitikas, kooliõpetaja Jüri Raud vastas hiljem Põhjaranniku küsimusele, miks nad isegi ei püüdnud oma kandidaati esitada, jättes kasutamata valitsevate jõudude killustatuse.

"Hindame lihtsalt olukorda reaalselt," kommenteeris ta. "Meie volikogu esimehe kandidaadiks on jätkuvalt Katri Raik, kuid temagi peab olema valmis protseduurilisteks momentideks (vähemasti istungil kohal viibima ja kinnitama nõusolekut - toim.) ning me peame töötame natukene rohkem, et võimalust saada."

Raud kinnitab otse: sotsid ei välista võimalust, et neil õnnestub Narva volikogu veel esimehe valimise juurde tagasi tuua. "Praegu ei ole me selleks veel valmis, aga põhimõtteliselt, tulevikus - jah, me ei loobu sellest ideest."

Püüe valida peale esimees Tammiste ka aseesimees läks aga keskerakondlastel sootuks nurja: ainsa kandidaadina käisid nad välja Narva humanitaargümnaasiumi direktori Nadežda Tšerkašina, kes veel hiljuti kuulus Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ridadesse, ent salajasel hääletusel sai ta vaid 14 inimese toetuse,  samas kui vastuhääli oli 16.

Juhtiv koosseis

Narva on niisiis esialgu volikogu aseesimeheta, kuigi seadus nõuab, et see ametikoht oleks täidetud. Ja kui esimees Tammiste - eile veel ametlikult linnapea kohustes - astus ette, et teatada sellelt kohalt tagasiastumisest, siis palus ta mõne minuti aseesimeheks olla saadik Aleksandr Novikovil.

Kuid Tarmo Tammiste kaksipidine olukord Narva eesotsas säilib praegugi: saades linnavolikogu esimeheks, on ta jätkuvalt linnavalitsuse liige - kuigi meeri ametikoha ja palgata.

Linnapea - ja ühtlasi Tammiste ülemuse kohustusi linnavalitsuses aga hakkas täitma aselinnapea Natalja Šibalova. Nii on see seni, kuni volikogu ei kinnita kohaliku täitevvõimu uusi juhte, selleks on seaduse järgi aega kuni neli kuud.

Keskerakonna Narva ringkonna esimees Andrus Tamm keeldus eile ikka veel mainimast võimalikke kandidaate linnapea kohale, aseesimeestest rääkimata.

"Aitab tänaseks üllatustest," ütles ta naeratuse saatel.

Tammiste ise ütles, et linna tulevast juhtimist puudutavat kaadriküsimust on arutatud tuliselt valimisjärgsest päevast saati.

"Olin kolm ametiaega järjest linnapea kohal - ega ütle mingil juhul, et mul hakkas igav või tüütas ära. (...) Aga mulle tehti ettepanek esitada oma kandidatuur esimehe kohale. Pärast vestlusi ja järelemõtlemist andsin nõusoleku," kommenteeris ta ametikoha vahetust.

Varem on kõlanud, et üheks võimalikuks Narva linnapea kandidaadiks võib saada volikogu eelmine esimees Aleksandr Jefimov, ent temagi pole siiani milleski kindel või vähemasti ei tunnista midagi.

Tammiste sõnul paneb hiljutistel valimistel saadud tulemus, mis on kesisem kui nelja aasta eest, Narva keskerakondlased mõtlema sellele, mida tuleks teha teisiti:  "Milles peavad seisnema need muudatused, millest räägitakse?"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles