Lüganusel jäi sõelale viis kandidaati

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui enne valimisi oli Lääne-Viru eksmaavanem Urmas Tamm kandidaat Rakvere linnapea kohale, siis nüüd võib temast saada hoopis Lüganuse vallavanem.
Kui enne valimisi oli Lääne-Viru eksmaavanem Urmas Tamm kandidaat Rakvere linnapea kohale, siis nüüd võib temast saada hoopis Lüganuse vallavanem. Foto: PÕHJARANNIKU ARHIIV

Lüganuse vallavanema konkursi üheteistkümnest kandideerijast jäi sõelale viis, kelle seast volikogu peab tegema lõpliku valiku. 

Lüganuse vallavanema konkursikomisjon tegi 11 kandidaadi seast valiku ning volikogu ette lähevad neist viis: Aivar Surva, Arthur Seppern, Annika Kapp, Urmas Tamm ja Allar Aron.

Suure omavalitsuspagasiga

Kui esmaspäeval oli kandidaate Lüganuse vallavanema ametikohale 11, siis õhtuks, pärast ümbrike avamist, oli kolm kandidaati vähem. Kaheksa inimest pääses vestlusele ning neist omakorda sõeluti välja viis tugevamat, kes pääsevad edasi volikokku. Viimane valib vallavanema 12. detsembril.

Komisjoni sõelale jäänute seas on endine Mäetaguse vallavanem Aivar Surva, kelle valimisnimekiri sai Mäetaguse volikogus ainult kaks kohta. Mäetagusel tekkis enne valimisi tugev vastasseis seoses koolidirektorit puudutava skandaaliga.

Lisaks Survale on kandidaatidest Ida-Virumaa taustaga 11 aastat Ida-Virumaa kutsehariduskeskust juhtinud Arthur Seppern. Ta lahkus omal soovil ametist eelmise aasta juulis pärast ministeeriumi kontrolli, mis järgnes asetäitjate koondamisele. Teda ning tema poega kahtlustati konkurentsikuriteole kaasaaitamises ning sellele kihutamises. Viimane küll süüdistuseni ei jõudnud ja uurimine lõpetati avaliku huvi puudumise tõttu.

Kandidaatidest kaks, Urmas Tamm ja Allar Aron, on Lääne-Virumaalt. Esimene oli pikka aega Lääne-Viru maavanem, lisaks on ta olnud Tamsalu linnapea ning Väike-Maarja vallavanem. Tamm oli kohalike omavalitsuste valimiste eel Keskerakonna kandidaat Rakvere linnapea kohale ja pääses 270 häälega ka volikokku. Seevastu reformierakondlasest abilinnapea Allar Aron, kes enne abilinnapea ametikohta oli Kunda linnapea, jäi 19 häälega Rakvere volikogu ukse taha.

Ainus naiskandidaat, Annika Kapp, juhib praegu Noarootsi valda. Enne Noaraaotsi vallavanemaks valimist 2011. aastal töötas ta Rakvere linnavalitsuses lastekaitsespetsialistina. Kapp on pärit Kiviõlist.

Keeruline valik

Komisjoni esimehe Andrus Küti sõnul oli valiku tegemine keeruline: igal vestlusel käinud kandidaadil on oma head ja vead. "Kõige suurem ühine puudus on, et ükski kandidaatidest pole kohalik inimene," ütles ta.

See omakorda tähendab, et paika pandav vallavalitsus ning eelkõige abivallavanemad peaksid olema siinsed inimesed, kes tunnevad hästi kohalikke olusid. Kas see nii ka läheb, sõltub valitavast vallavanemast, kelle meeskonda abivallavanemad kuuluvad. "Pärast vallavanema valimist tuleb meil alustada selleteemaliste läbirääkimistega. Enne jõule tahaksime vallavalitsuse koosseisu enam-vähem paika saada, et see siis uue aasta alguses volikogus kinnitada," selgitas Kütt.

Kõik viis kandidaati saavad 12. detsembril toimuval volikogu istungil kuni veerand tundi aega enda tutvustamiseks. Seejärel pannakse kandidaadid korraga hääletusele ja võitjaks tuleb enim hääli kogunud kandidaat. Juhul, kui mitu kandidaati saavad kõrgeimad punktid, tehakse teine valimisvoor juba võrdse arvu punkte saanud kandidaatide vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles