Lasteaiadirektor võib saada Narva linnapeaks

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heli Adamovitš on lugupeetud lasteaiadirektor ja pedagoog. Ja nüüd on tal võimalus saada Narva esimeseks naislinnapeaks.
Heli Adamovitš on lugupeetud lasteaiadirektor ja pedagoog. Ja nüüd on tal võimalus saada Narva esimeseks naislinnapeaks. Foto: ILJA SMIRNOV/ARHIIV

Narva nn eliitlasteaia Päikene direktorit Heli Adamovitšit peetakse linnas võimul oleva Keskerakonna üheks võimalikuks linnapeakandidaadiks. Opositsioonis sotsiaaldemokraadid ei kaota samuti lootust, et nende riigikogus olevat kandidaati edu saadab.

Ei enne ega pärast oktoobrivalimisi nimetanud Narva keskerakondlased oma linnapeakandidaadi nime ja andsid koguni tahtmatult mõista, et ühtki tingimusteta sobivat inimest ei ole. Eelmine meer Tarmo Tammiste juhtis täitevvõimu üle kümne aasta ning valiti hiljuti linnavolikogu esimeheks.

Narva linna põhimäärus näeb ette linnapea valimise ühe kuu jooksul alates volikogu uue koosseisu esimesest istungist, mis toimus 14. novembril. Kohaliku omavalitsuse korralduse seadus aga ütleb, et kui kahe kuu jooksul linnapead või vallavanemat ei valita, siis tunnistatakse kohalik volikogu teovõimetuks.

Narva linnavolikogu korraline istung on määratud 5. detsembrile -, kuid linnapea valimist päevakorras ei ole. Linnapea ülesandeid täidab endiselt aselinnapea.

Ei mingit konkreetsust

Päikese lasteaia direktor ja Narva linnavolikogu liige Heli Adamovitš ütles Põhjarannikule, et tema linnapeaks kandideerimisest tõepoolest räägitakse, aga konkreetselt on sellest veel vara kõnelda: "Toimub arutelu."

"Esmalt tuli linnavolikogu teovõimeliseks teha, nüüd tegeleme võimuga. Seaduse järgi on meil selleks aega," vastas ta küsimusele, miks Narva on nii kauaks linnapeata jäänud, kuigi Keskerakond saavutas valimistel saadikute arvukuselt võidu.

Eelmisel nädalal jagasid keskerakondlased Narva linnavolikogus komisjonide juhtivaid ametikohti: esimeeste ja aseesimeeste kohti jagus peaaegu kõigile keskerakonna nimekirja esindajatele, ainult Adamovitš jäeti autoriteedist hoolimata ilma. Pärast kommenteeris ta, et keeldus ise komisjonide juhtimisest ega sidunud seda kuidagi plaanidega hõivata linnapea kabinet.

Kuuldes Põhjaranniku küsimust tulevase linnapea kohta, ohkas Keskerakonna Narva ringkonna esimees Andrus Tamm siiralt. "Mingeid nimesid ei tahaks veel nimetada…"

Opositsioon kiidab

Sotsiaaldemokraatliku erakonna Narva osakonna juhatuse liige Gennadi Afanasjev, kes oli varem ise Narva aselinnapea hariduse küsimustes, seejärel aga hakkas tulihingeliseks opositsionääriks, leiab, et Heli Adamovitš on huvitav ja heade organisaatorioskustega kandidaat.

Samas leiab Afanasjev, et Narva keskerakondlaste tiimil ei ole suurt vahet, kes on linnapea, kui too allub nende mängureeglitele:

"Kas ta allub mängureeglitele? Kui jah, siis ei ole meie jaoks mingit vahet: oli see Tarmo Tammiste, saab selleks Heli Adamovitš või nagu juhtus Kanadas - linnapeaks valitakse kass. Siis on see puhtnimeline ametikoht sellele, kes lihtsalt alla kirjutab. Aga Heli Adamovitš on selle poolest huvitav, et tal on oma arvamus ja oskus selle eest seista," kommenteeris Afanasjev.

Seejärel tuletas ta meelde, et keskerakondlased sooviksid linnapeakandidaadina näha Georgi Ignatovit, aga tema on praegu Ameerikas (jutt käib Narva arenduse ja ökonoomika ameti direktorist, kes 2014. aasta juuni lõpuni õpib USAs - I.S.). "Nendest kahest kandidaadist on Heli Adamovitš isiksusena kahtlemata tugevam."

Afanasjev ütles sedagi, et Narva sotsid esitavad ikkagi linnapea kohale Jevgeni Ossinovski, kes siin kohalikel valimistel võidu saavutas, kuid jäi tööle riigikokku. Afanasjevi sõnul ei katke linnavolikogus kunagi poliitiline töö just selle kandidaadi toetuseks: "Selleks on alati lootust - hääletuse viimase minutini: selline see poliitika kord on."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles