Laenutatud raamatud toimetatakse vajaduse korral koju

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Soovime, et inimesed ei häbeneks raamatukoguhoidjaid tülitada," ütles Anne Kippar.
"Soovime, et inimesed ei häbeneks raamatukoguhoidjaid tülitada," ütles Anne Kippar. Foto: Matti Kämärä

Raamatukogud pakuvad eakatele ja liikumisraskustega inimestele koduteenindust, nii et lugejad saavad raamatud ja ajakirjad koju tellida.

Koduteenindus tähendab seda, et raamatukoguhoidja toob kord kuus soovitud lugemisvara koju ja viib hiljem tagasi. Teenus on lugejale tasuta. 

"Oma soovidega võib julgesti raamatukogu poole pöörduda. Valime raamatud välja lugeja eelistuste põhjal," selgitas Jõhvi keskraamatukogu peaspetsialist Anne Kippar.

Ta lisas, et koduteenindus pole iseenesest midagi uut, aga paljud inimesed lihtsalt ei tea sellest. "Soovime, et inimesed seda võimalust aktiivsemalt kasutaksid ega häbeneks raamatukoguhoidjaid tülitada. Koduteeninduse eesmärk on, et raamat leiaks lugeja ja lugeja raamatu, hoolimata sellest, kas inimene saab füüsiliselt kohale tulla."

Pole massiteenus

Kippar möönis, et see on raamatukogule lisakohustus, ent koduteenindust vajavaid kliente pole nii palju, et see muutuks ülearu koormavaks.

"See pole massiteenus. Osale lugejatele viib raamatud koju ka koduhooldustöötaja, aga kes seda teenust ei kasuta, võib pöörduda otse raamatukogu poole ja me toimetame raamatud koostöös valla sotsiaalosakonnaga kohale."

Kurtna raamatukogu teeninduspiirkonnas varustatakse kodudes kirjandusega 6-7 lugejat. Raamatuid saadetakse koju nii kaugemal elavatele pensionäridele kui ka neile, kes elavad võib-olla poole kilomeetri kaugusel, aga pelgavad pimedal ja libedal ajal kodust välja tulla.

"Kõik käib vajaduse järgi," rääkis juhataja Valve Kollo. "Ise ma raamatutega ringi ei sõida, aga majas tegutsevad laulu-, tantsu- ja käsitööring, kus on palju osalejaid. Kes elab lähedal, viib raamatud kaasa."

Bussiga raamatukokku

Sinimäe raamatukogu pakub paindlikku laenutamisvõimalust juba 2006. aastast. "Alustasime sel moel, et võtsin kasti raamatutega ja sõitsin inimestele koju. Aga see oli suhteliselt keeruline töö, sest tuli analüüsida, kes mida võiks tahta lugeda," meenutas juhataja Helgi Kärsten.

Seetõttu otsustati koos sotsiaalosakonnaga, et lihtsam on kord kuus kaugematest küladest lugejad valla sotsiaalosakonna bussiga raamatukokku tuua.

Seda võimalust kasutab kümmekond Puhkova, Vodova ja Laagna küla elanikku. Raamatute laenutamise kõrval saab ühtlasi ajada asju vallavalitsuses või teha sisseoste.

Keskraamatukogule esitatud aruannete järgi pakutakse koduteenindust paljudes maakonna kogudes. Lohusuus on koduteenindusel 12 eakat ja haiget inimest. Vajaduse järgi osutati seda teenust mullu ka Sakal, Narva-Jõesuus, Sondas, Iisakus, Kuremäel, Avinurmes, Tammikul, Pagaril, Vokas ja Tudulinnas.

Raamatukogud kasutavad lugejate paindlikuks teenindamiseks mitmesuguseid võimalusi. "Näiteks ühes raamatukogus viib aktiivne lugeja raamatud koju veel kahele inimesele," rääkis Kippar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles