Polven kavatseb ehitada veel ühe autohoolduskeskuse

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuni kabinettides debatte peetakse, hävineb vana veski jätkuvalt vihmas ja tuules.
Kuni kabinettides debatte peetakse, hävineb vana veski jätkuvalt vihmas ja tuules. Foto: Peeter Lilleväli

Uus autohoolduskeskus peaks aadressil Järveküla tee 125a ilmuma sügisel. Lisaks sellele on ettevõttel kavas konserveerida vana veski, mis asub sealsamas kõrval, tulevikus aga investeerida ajaloolise objekti rekonstrueerimisse.  

ASi Polven direktor Sergei Polujanenkov soetas kahe aasta eest 2500 ruutmeetrit maad Kohtla-Järve ääremaal, kus olid mahajäetud maja ja varemeis veski. Toona rääkis ta, et pöördus linnavõimude poole ideega ehitada sinna uus autohoolduskeskus. Ta sai selleks toetuse, kuid tingimusel, et ärimehed peavad taastama ka vana veski, mis on riikliku kaitse all kui muinsuskaitseobjekt. Ettevõtja ei olnud vastu, kinnitades, et kannab veski eest meeleldi hoolt, sest mõnikord tahaks teha midagi mitte ainult äri jaoks, vaid ka hingele.

Uued omanikud oma sõnu ei söönud ja tegid kohe territooriumi korda: ehitised lammutati, tihnikud kõrvaldati. Ent siiani on veski ümbrus lage. Miks? Selle peale kostis Polujanenkov, et firma ei ole oma plaanidest taganenud ning kavatseb jätkuvalt hoolduskeskuse ehitada. Viivitus tekkis eeskätt seetõttu, et riigi kaitse all oleva objektiga seotud dokumentide vormistamisele kulub palju aega.

"Meil tekkisid lahkarvamused, pidasime kirjavahetust," täpsustas Polujanenkov. "Väga kaua peab ootama vastust järelepärimistele ja kirjadele, tekib hulgaliselt nüansse, mida tuleb täpsustada ja kooskõlastada. Nüüdki, kui eskiisprojekt detailplaneeringu algatamiseks on sama hästi kui valmis, peab ootama vastust muinsuskaitseameti komisjonist, kes peab kooskõlastama projekteerijate viimase versiooni, milles on võetud arvesse varasemaid märkusi. Oma kogemuse põhjal võin öelda, et Jõhvis liiguvad kõik projektid kiiremini, kuna linnavõimud ilmutavad samuti rohkem huvi ja aitavad aktiivsemalt. Näib, et stiimul peaks olema - tekitame juurde ju kümme uut töökohta, mis väikese linna jaoks ei olegi nii vähe."

Huvitatud on kõik

Asjast huvitatud poolte koosolekul, mis toimus teisipäeval abilinnapea Viktoria Tsventarnaja kabinetis, kinnitasid ettevõtjad, et neil on kavatsustega tõsi taga, linnaametnikud aga olid huvitatud sellest, et Polveni projekt kiiremini teoks saaks. Polujanenkov kinnitas, et mida kiiremini nad saavad ehitusloa, seda varem alustavad nad konkreetseid töid.

"Tahaks uue keskuse avada sügisel," ütles Polujanenkov. "Siin hakatakse pakkuma kõiki autohooldusteenuseid peale tehnoülevaatuse. Meie plaanides on ka autopesula ja väike kauplus."

Polven on valmis investeerima sellesse objekti 500 000 eurot. Kas konkurentsi ei kardeta - kiviviske kaugusel ju on juba üks autohoolduskeskus? "Jõhvis on ka palju konkurente, aga me siiski leidsime oma niši," kostis Polujanenkov.

Vana veski ümbersünd

Isegi kui veski restaureeritakse, ei hakata seal vilja jahvatama. Polujanenkov kahetseb, et selle ajaga, mil veski tühjalt seisis, lõhkusid või põletasid vandaalid ära kõik, mis selle sisemuses leidus.

"Veski oli heas seisukorras, nüüd aga seisab ees suur töö. Õnneks on säilinud arhiivimaterjalid, mille põhjal saab ettekujutuse, kuidas siin kõik oli. Taastamisele kulub loomulikult hulk raha ning see ei sünni nii kiiresti, kui tahaks. Aga kui see kord juhtub, rajatakse siia võib-olla turistide infopunkt või väike muuseum. Ideid veski kasutamiseks on piisavalt, praegu on meie põhiline ülesanne selle taastamine. See on aga juba tulevikumuusika."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles