Oru joogiveele ajutist lahendust ei tule

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järve Biopuhastus viib iga päev puhast vett ka Oru lasteaeda.
Järve Biopuhastus viib iga päev puhast vett ka Oru lasteaeda. Foto: Peeter Lilleväli

Katsed söefiltriga Oru joogivett puhastada tunnistati ebaõnnestunuks ning kuni uue torustiku valmimiseni jätkatakse orulastele vee vedamist. 

"Hõiskasime natuke liiga vara," tunnistas OÜ Järve Biopuhastus tootmisdirektor Andra Pärnamäe, et kuigi esimesed väikese söefiltriga tehtud katsed andsid hea tulemuse, olid järgmiste analüüside näitajad oluliselt kehvemad. "Benseeni ja tolueeni saime selle filtriga veest välja küll, aga fenoole mitte; ei aidanud ka filtri pesemine. Kirjanduse järgi peaks söefilter fenoolid isegi kuni 95 protsendi ulatuses välja võtma, aga tegelikkus on midagi muud," rääkis ta.

Pärnamäe sõnul on Oru puurkaevus vesi päris hull ja niisama lihtsalt seda korda ei saa.  "Kui selgus, et söefiltrist abi ei ole, küsisime hinnapakkumist osaühingult Eesti Vesi, kes varem pakkus meile võimalust kasutada vee puhastamiseks kompaktset filtrit, mis väidetavalt Oru veega tehtud katsete põhjal hästi toimis. Nüüd aga pakuti meile hoopis pöördosmoosiseadet, mis ei ole Oru jaoks lahendus."

Tallinna tehnikaülikoolis ultraviolettkiirgusel põhineva lahenduse katsetamisega seotud lootused pole seni kusagile viinud, sest seni pole seal isegi katseseadme ülespanekuni jõutud.

Suvel kopp maasse

"Oleme pidevalt lahendusi otsinud, samm-sammult kõik võimalused läbi käinud ja nüüd on selge, et ajutist lahendust Oru joogivee puhastamiseks ei ole ega tule," ütles Andra Pärnamäe.

See tähendab, et orulastele jätkatakse puhta joogivee vedamist kuni uue torustiku valmimiseni. Tõsi, see on ebamugav, aga praeguses olukorras kõige turvalisem ja tegelikult ainuke lahendus.

Keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) projektide taotlusvooru tähtaeg kukkus 17. veebruaril.

"Sellesse vooru me oma taotlust esitada ei jõudnud, aga meil on kokkulepe, et võime selle esitada kahe vooru vahelisel ajal ning seda kui erakorralist ja kiireloomulist projekti menetletakse eraldi," ütles Pärnamäe. "Oleme konsultandi palganud, praegu otsime eksperti, kes kinnitaks, et Orul on põhjavesi reostunud ja uue kaevu rajamine ei taga normidele vastavat joogivett. KIKile esitatava taotluse vormistamisega läheb veel paar-kolm nädalat aega."

Ühtaegu tegeleb Järve Biopuhastus ka maakasutusõiguse määramisega - Orul asuvad puurkaevud, puhastusseadmed ja muud veega seotud rajatised on seni paraku vallasvara - ning võtab lähiajal käsile uue torustiku trasseeringu määramise.

"Mida rohkem jõuame eeltööd ära teha, seda kiiremini saame pärast tegutsema asuda," loodab Pärnamäe, et kopp uue torustiku ehitamiseks lüüakse maasse juba suvel.

Reostuse põhjust ja ulatust uurima

Keskkonnaamet esitas  KIKile taotluse rahastada Oru puurkaevude reostuse põhjuse väljaselgitamist ning pinnase- ja põhjaveereostuse ulatuse kindlakstegemist.

"Projekti mõte on selgitada välja reostuse põhjus - kui seda üldse on võimalik välja selgitada," ütles keskkonnaameti Viru regiooni juhataja Jaak Jürgenson, et see uuring ei pruugi kusagile välja viia. "Küll aga on võimalik saada selgeks reostuse ulatus."

Kas järgmisena võiks kõne alla tulla Oru reostuse kõrvaldamine, on Jürgensoni sõnul hoopis omaette ja kaugema tuleviku teema. "Teeme ühe asja korraga, seegi võtab omajagu aega, sest kui KIK meie projekti rahastada otsustab, hanke korraldame ja lepingu sõlmimiseni jõuame, kulub pärast seda vajalike tööde tegemiseks veel umbes aasta."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles