Maakohus karistas Ovsjannikovi ja Filippovit vangistusega

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru maakohtu Narva kohtumaja saal enne kohtuotsuse teatavakstegemist. Fotol kohtualused Andrei Filippov, Fjodor Ovsjannikov ja Aleksandr Arsentjev.
Viru maakohtu Narva kohtumaja saal enne kohtuotsuse teatavakstegemist. Fotol kohtualused Andrei Filippov, Fjodor Ovsjannikov ja Aleksandr Arsentjev. Foto: Ilja Smirnov

Narvas mitu aastat kestnud korruptsioonisüüasja uurimine tipnes karmi kohtuotsusega. Poliitikutele ja ettevõtjatele määrati reaalne vangistus.

Viru maakohtu Narva kohtumajas mõisteti eile süüdi poliitik ja ettevõtja Fjodor Ovsjannikov, endine Narva abilinnapea Andrei Filippov ning kolm ettevõtjat: Sergei Hamitski, Aleksandr Arsentjev ja Viktor Belsner.

Süüdistuse kohaselt loodi aastatel 2008-2011 Narvas "süsteem", kus ehitusettevõtted said munitsipaalkonkurssides tellimusi, makstes varjatud viisidel 10 protsenti  töövõtulepingute maksumusest. Kohtueelset menetlust viis 2010. aastast läbi kapo, kohtusse jõudis süüasi 2012. aasta septembris. Filippov oli selleks ajaks Narva abilinnapea ametist lahkunud ning kuulus nagu Ovsjannikovgi linnavolikogusse, kuhu mõlemad osutusid valituks Keskerakonnast. Ovsjannikov on praegugi linnavolikogus, juhtides teedekomisjoni.

Kaks ülejäänud kohtualust, ärimehed Gennadi Fanfora ja Mihhail Plaksin, nõustusid juba varem kokkuleppemenetlusega: neile määrati karistuseks sundraha ja viie kuu pikkune tingimisi vangistus (Plaksin).

Reaalne vangistus

Viru maakohus ja seda esindav kohtunik Innokenti Menšikov mõistsid Filippovile altkäemaksu võtmise ja konkurentsikuriteo toimepanemise eest 1 aasta ja 8 kuu pikkuse vanglakaristuse, vähendades karistust eelvangistuses oldud päevade võrra.

Ovsjannikovi mõistis kohus õigeks pistise võtmises, ent ta mõisteti süüdi altkäemaksu andmises ja konkurentsikuriteo toimepanemises. Liitkaristusena määrati talle 2 aasta pikkune vanglakaristus, millest ärakandmisele kuulub 1 aasta ja 6 kuud. Vara konfiskeerimise asendas kohus konfiskeerimisele kuuluva vara väärtusele vastava summa - 459 eurot - väljamõistmisega.

Hamitski tunnistati süüdi altkäemaksu andmises ja konkurentsikuriteo toimepanemises; liitkaristuseks on 1 aasta ja 8 kuud vangistust, millest ärakandmisele kuulub 1 aasta ja 7 kuud.

Arsentjev tunnistati süüdi konkurentsikuriteo toimepanemises ning talle mõisteti karistuseks 1 aasta ja 2 kuud vangistust. 2 kuud vangistust kuulub kohesele ärakandmisele ning 1 aasta on tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Belsneri tunnistas kohus süüdi konkurentsikuriteo toimepanemises ning mõistis talle rahalise karistuse 4861 eurot, mille hulka on arvatud eelvangistuses viibitud aeg.

Neli vanglakaristuse saanut peavad ise kohale ilmuma, kui on "kutse" kätte saanud.

Lisaks mõisteti kõigilt välja sundraha ja kriminaalmenetluse kulud: Filippovilt 28 000, Ovsjannikovilt ja Hamitskilt kummaltki 555, Arsentjevilt 30 046 ning Belsnerilt 670 eurot.

Kaevatakse edasi

Korruptsioonisüüasja osalised kuulasid eile pingsalt neile mõistetud kohtuotsust. Nende varasemate sõnade kohaselt oli selge, et nad ootasid õigeksmõistmist. Filippovi advokaat Rein Laid ei suvatsenud kohtusse kohalegi ilmuda.

Kohtuotsus ei ole veel jõustunud ning kaevatakse kindlasti ringkonnakohtusse edasi. Apellatsiooniõiguse kasutamise soovist saab teatada kohtule 7 päeva jooksul alates kohtuotsuse resolutiivosa kuulutamisest, kohtuotsus tervikuna on saadaval 29. aprillist.

Ovsjannikov, keda prokurör peab korruptsiooniskeemis võtmeisikuks, poetas kohtust väljudes, et ei tunnista end süüdi.

Rahulolev nägi välja süüdistav prokurör Kalmer Kask, kes palus kohtult just nii karme karistusi. Kuid temagi esitab apellatsiooni.

"Selleta ei saa ma pärast - vajaduse korral - edasi kaevata," selgitas Kask vajadust end kindlustada.

Praegusest korruptsioonist

Üks Narva opositsiooniliidreid, linnavolikogu liige Tamara Luigas, kes 2013. aastal kommunaalameti juhi kohalt minema aeti, arvab, et korruptsioon Narvas jätkub kohtust hoolimata: "Nüüd tehakse veelgi kavalamalt - kaasatakse juriste, et mitte vahele jääda."

Luigas tunnistas, et pärast vallandamist ei ole tal fakte, ent ta ei usu võimul olevaid inimesi. "Seda, mida ma Narvas nägin ja millega kokku puutusin, ei osanud ma ettegi kujutada!"

Filippovi kabinetis töötav uus Narva abilinnapea Maksim Volkov kostis ajakirjaniku küsimise peale, et ta ei karda midagi. Ja väljendas tänu õiguskaitseorganitele, kes olukorral silma peal hoiavad.

"Kui ma selle töö vastu võtsin, ei väsitud mulle kordamast, et siin on vaid korruptsioon ja kuritegevus. Sellest võib lõputult rääkida, kuid tuleb lihtsalt endast alustada: millise tuju ja häälestusega sa tööle tuled. (...) Linna ja seaduse huvidest ei ole kunagi üle isiklikud või erakondlikud huvid. Nendel tingimustel tulingi tööle, paludes mitte pahaks panna, kui äkki jätan kellelegi vastu tulemata. Palusin kohe, et mulle mingeid ettepanekuid ei tehtaks."

Luigas on aga kindel, et asi ei ole abilinnapeas: "Nukujuhid on teised inimesed."

"Vastutada kõige ja kõigi eest on jumala ülesanne," pareeris Volkov. "Ma arvan, et mis puudutab madalama ja keskastme ametnikke, siis nad kõik saavad suurepäraselt aru, et on õiguskaitseorganite valvsa pilgu all - ning keegi ei hakka lollusi tegema."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles