Alutaguse õpilasmalevas on rekordarv osalejaid

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel suvel peeti Alutaguse õpilasmaleva avarongkäik Jõhvis. Ka tänavu alustavad üheksa rühma malevasuve maakonnakeskuses.
Eelmisel suvel peeti Alutaguse õpilasmaleva avarongkäik Jõhvis. Ka tänavu alustavad üheksa rühma malevasuve maakonnakeskuses. Foto: Peeter Lilleväli

Tänavu osalevad Alutaguse õpilasmalevas rühmad üheksast omavalitsusest ja tööd saab 135 noort. Kandideerimine, mis sarnaneb päris tööle pürgimisega, on mõnel pool juba alanud.

"Üheksa omavalitsust on rekordiline arv, eelmisel aastal oli kaasatud kuus omavalitsust," ütles Alutaguse õpilasmaleva koordinaator, Kurtna noortekeskuse juhataja Marika Markus.

Nii komplekteeritakse tänavu malevarühmad Illuka, Jõhvi, Vaivara, Toila, Mäetaguse, Iisaku, Sonda ja Avinurme vallas ning Sillamäe linnas. Järgmisest aastast kaalub Alutaguse õpilasmalevaga liitumist Kohtla-Järve.

Töölaagrist, mida kohalikud omavalitsused samuti mitmel pool korraldavad, erineb õpilasmalev Markuse sõnul ühisürituste poolest, mis annavad malevasuvele jumet. Sel suvel tuleb üheksa rühma kokku kolmel korral: avamispeole Jõhvis, rannapeole Kauksis ja lõpupeole Kurtnas. Tööpäevi koguneb kümne jagu.

Parim malevlane on sõbralik

"Töötatakse neli tundi päevas, aga kuna ühisüritusteks on vaja valmistuda, tuleb noortel täistööpäev," rääkis Markus, lisades, et oma aja võtab ka malevafilmi tegemine, millest õnnestunuim valitakse maleva lõpetamisel.

Lõpupeol kuulutatakse välja ka parim malevlane, kes peaks olema töökas, sõbralik, abivalmis ja oskama teha koostööd. "Ta peaks vastama samadele kriteeriumidele, mis tulevikus ka noorte tööandjatele peale lähevad," selgitas Markus.

Malevarühma kandideerimisele eelneb karjäärikoolitus. "Näiteks Kurtnas on see 26. aprillil. Õpime kirjutama CVd, koostama motivatsioonikirja ja valmistuma tööintervjuuks. Samuti räägitakse, kuidas teha meeskonnatööd," selgitas Markus.

Töövestluse kaudu

Karjäärikoolitus on omal kohal, sest Alutaguse õpilasmalevasse kandideeritakse nagu päris tööle: noortel tuleb saata motivatsioonikiri ja elulookirjeldus ning käia töövestlusel. Viimasega soovitakse tõsta noorte motiveeritust ja luua seost reaalse tööeluga.

Malevas makstav töötasu jääb enamasti miinimumi juurde, mis on sel aastal brutos 2,13 eurot tund. "Võib-olla mõnes kohas on tasu veidi kõrgem, aga põhiliselt siiski miinimum. Samas on seda rohkem, kui vanemad taskurahaks annavad," arvas Markus.

Kui noorte palgaraha eest hoolitseb enamasti tööandja, siis malevarühma juhendajate töötasuks, toitlustuseks, ühisürituste korraldamiseks ja transpordikuludeks küsitakse toetust PRIAlt, Ida-Virumaa omavalitsusliidult ning kohalikelt omavalitsustelt. Markus ütles, et Alutaguse õpilasmaleva rühmades ööbimist ei ole ning see teeb ettevõtmise odavamaks ja juhendajatele lihtsamaks.

Mõnel pool on malevasse kandideerimine juba välja kuulutatud. Näiteks Toila rühmas saab tänavu rakendust 15 noort ning sooviavaldusi oodatakse 1. aprillist 15. maini. Eelistatakse Toila valla sissekirjutusega noori. "Meil on tööandjateks vald ning selle allasutus Voka spordi- ja kultuurikeskus. Teeme peamiselt heakorratöid," ütles rühma juht Merle Harjo.

Markuse sõnul on neidki rühmi, kes veel otsivad töökohti. "Kui mõni tööandja tahab aidata, oleks tore, kui ta annaks endast märku aadressil malev@ivnoorteinfopunkt.eu. Tööd ei pea pakkuma korraga kümneks päevaks, vaid võib ka lühemaks ajaks. Kindlasti see rikastab malevaelu, kui noored saavad proovida eri töid. Arvestada tuleb sellega, et rühma suurus on keskmiselt 15 noort ja turvalisus peab olema tagatud."

Malevasse pääsejad hõigatakse kõikjal välja mai lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles