Reoveepuhastitelt leviva haisu mõjul võivad haigused ägeneda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reoveepuhastite setteväljakutelt leviv ebameeldiv lõhn on stressifaktor ning võib tundlike bronhidega inimestele kahjulik olla.
Reoveepuhastite setteväljakutelt leviv ebameeldiv lõhn on stressifaktor ning võib tundlike bronhidega inimestele kahjulik olla. Foto: Peeter Lilleväli

Viru Keemia Grupi töötajad kinnitavad, et pühapäeva ööl vastu esmaspäeva tundsid nad end kohutavalt, kuna ettevõtteni jõudis reoveepuhastitelt leviv hais.

VKG avalike suhete osakonna juhataja Julia Piilmann märgib, et viimasel ajal ei ole haldushoones tugeva orgaanilise lõhna tõttu võimalik aknaid avada.

"Väga raske on sellistes tingimustes töötada, mulle on helistanud paljud töötajad ja kurtnud peavalu. Eks see kõik avaldab inimeste terviseseisundile muidugi mõju," ütleb ta. "Me pöördusime selle probleemiga keskkonnainspektsiooni, Kohtla-Järve linnavalitsusse, aga mingit väljapääsu ei paista, kõik laiutavad vaid käsi. Me loodame, et rakendatakse mingeid kiireid abinõusid ning inimesed ei pea enam lõhnade tõttu kannatama."

"Sellest haisust valutab pea, ajab iiveldama, suhu tekib ebameeldiv maik," kurtis toimetusse helistanud naine. "Järve Biopuhastuse juht Vladislav Petuhhov kinnitas Põhjarannikus, et lõhn on ohutu. Kuidas see siis ohutu on, kui inimestel sellest paha hakkab? Me ei saanud oma vahetuses normaalselt töötadagi, hais mattis hinge."

Terviseameti Ida osakonna direktori Olga Smolina sõnul esines õhuseire andmetel väävelvesiniku lubatud normi ületamist ainult 23. aprillil ja sedagi vaid ühe tunni vältel. Ta märkis, et inimese lõhnataju lävi on lubatud piirkontsentratsioonist madalamal ning see tekitabki ebameeldivusi.

Linnas ja reoveepuhastite naabruses asuvates ettevõtetes tekkiv hais, mida tekitab perioodiliselt pööratav kompostimisprotsessis olev mudamass, võib arstide arvates olla inimestele nii ebameeldiv kui ka tervisekahjulik.

"Selline lõhn võib olla tundlike bronhidega inimestele kahjulik, bronhiaalastma põdejatel võib aga esile kutsuda haiguse ägenemise," ütles Ida-Viru keskhaigla tuberkuloosiosakonna juhataja Veronika Iljina. "Meie osakonna patsiendid kaebavad, et ajal, mil linna tabab reoveepuhastitelt leviva haisu laine, ei saa nad õues olla ega korterit tuulutada. Muidugi ei ole see normaalne, kuid massilisi pöördumisi selle tõttu, et ebameeldiv lõhn on tekitanud suuri probleeme, ei ole siiski olnud."

Ahtme haigla peaarst Georgi Belotserkovski ütles, et teaduslikke andmeid, mis kinnitaksid, et ebameeldiv lõhn on põhjustanud psüühikahäire, ei ole, kuid kahtlemata on stressifaktoriks kõik, mis tekitab inimeses rahulolematust ja negatiivseid emotsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles