Ossipenko on süüdistusest pääsemas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilne kohtuprotsess algas juba teist korda ilma Nikolai Ossipenkota tema halva tervise tõttu. Esireas Jevgeni Solovjov, tema taga vasakult Irina Lobkova, Jüri Kollo jaVjatšeslav Safonov ning viimase taga Vjatšeslav Stankevitš.
Eilne kohtuprotsess algas juba teist korda ilma Nikolai Ossipenkota tema halva tervise tõttu. Esireas Jevgeni Solovjov, tema taga vasakult Irina Lobkova, Jüri Kollo jaVjatšeslav Safonov ning viimase taga Vjatšeslav Stankevitš. Foto: Peeter Lilleväli

Viru maakohus otsustas eile lõpetada kriminaalmenetluse korruptsioonikuritegudes süüdistatava ärimehe ja poliitiku Nikolai Ossipenko suhtes, tuueks põhjenduseks Ossipenko halva tervise, mis ei luba tal protsessis osaleda.

Eile hommikul asus kohus niinimetatud Solovjovi-Ossipenko kriminaalasjas kinniste uste taga arutama ekspertiisi tulemusi, mis tehti Ossipenkole tema väidetava kehva tervise tõttu ning mis ei lubavat tal istungitel osaleda.

Terviseprobleem vähemalt uue aastani

Eksperdi hinnangul ei luba Ossipenko tervis tal kohtuistungitel osaleda vähemalt järgmise aasta alguseni. Ent ekspert ei öelnud seda, kas selleks ajaks võib olukord paraneda.

Selleks, et protsessiga saaks edasi minna, taotles prokurör Kalmer Kask Ossipenkot puudutava süüdistuse osa eraldamist kriminaalasjast, ärimehe kaitsja Jüri Leppik aga leidis, et protsess tuleks edasi lükata.

Kohtunik Astrid Asi koostas määruse, millega lõpetas menetluse Nikolai Ossipenko süüdistuse osas "seoses tema parandamatu haigestumisega".

Kohtuniku sõnul on praegusel juhul tegemist olukorraga, mille puhul ei saa anda hinnangut, et süüdistatav saab edaspidi terveneda.  "Seda olukorda tuleb tõlgendada kui parandamatut haigust," selgitas kohtunik Asi.  Tema sõnul oleks Ossipenko süüdistuse eraldamine kriminaalasjas mõeldav, kui oleks alust arvata, et ärimehe tervis võiks paraneda aja jooksul, mis võimaldaks jõuda kohtulahendini, enne kui menetlustähtaeg seadusest tulenevalt aegub.

Prokurör mõtleb 

Ossipenko kaitsja Jüri Leppik ütles, et temale oli kohtu selline otsus üllatav ning ta tegi ettepaneku katkestada protsess, kuni selgub, kas keegi osapooltest kasutab oma õigust kohtumäärus 10 päeva jooksul vaidlustada.

Prokurör Kalmer Kask eile seda enda poolt lubada ei julgenud. "Kohtu tõlgendus ekspertiisiaktist tulenevalt süüdistatava parandamatu haiguse tõttu on huvitav ning nüüd on tarvis kaaluda ja mõelda, kuidas edasi tegutseda," sõnas Kask Põhjarannikule.

Ta ütles, et kui määrus jõustub, tähendab see, et Ossipenko on puhas poiss isegi siis, kui tema tervis millalgi tulevikus peaks paranema, sest uuesti tema suhtes enam menetlust algatada ei saa.

Tema sõnul on halb ka see, et järjekordselt on protsess hakanud venima ning asjas, kus süüdistus on kohtusse kutsunud üle 20 tunnistaja, tuleb suur osa seniseid kohtukutseid tühistada ning uued ajad määrata. Seda on prokuröril varem juba tulnud teha.

Advokaadid küsisid eile pärast istungi lõppu prokurörilt, kuidas tuleks edasises protsessis käsitleda Ossipenko väidetavaid tegusid, kui menetlus ärimehe suhtes lõpetatakse. Kask vastas, et see fakt ei tee olematuks uurimise käigus tuvastatud asjaolusid ning Ossipenko nimi jääb materjalides ja tema esinemistes kõigele vaatamata kõlama.

Protsess jätkub 3. juunil, kui keegi osapooltest Ossipenkot puudutavat kohtumäärust ei vaidlusta ning see jõustub.

Peale Ossipenko on selles kriminaalasjas süüdistatavad Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov, endine linnapea, praegu linnavalitsuses lepingulisi ülesandeid täitev Jüri Kollo, Kohtla-Järve ehitusfirma Värimal, selle juhatuse liige Vjatšeslav Safonov, Ossipenkole kuuluv ettevõte N&V ning selle töötajad Irina Lobkova ja Vjatšeslav Stankevitš. Keegi kohtualustest ennast süüdi tunnistanud pole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles