Narva opositsioon tahab linnapead vahetada

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsioon esitas Narva linnapeale umbusaldusavalduse.
Opositsioon esitas Narva linnapeale umbusaldusavalduse. Foto: Ilja Smirnov

Narva linnavolikogu opositsioon soovitab kolleegidel avaldada homme linnapeale Eduard Eastile umbusaldust. Oma kandidaati nad veel ei nimeta, et niigi väikest edulootust mitte maha mängida.

Umbusaldusavaldusele kirjutas alla 11 Narva linnavolikogu liiget 31st. Neist 10 on opositsioonilise sotsiaaldemokraatide valimisnimekirja liikmed ja üks − Vadim Orlov − praeguseks juba Reformierakonna liige, kes hiljaaegu kuulus tsentristliku koalitsiooni ridadesse. Oma allkirja pole andnud opositsiooniliselt meelestatud Katri Raik − linnavolikogu liige ja TÜ Narva kolledži direktor.

Põhjusi on kaks

Otsuseprojektile lisatud seletuskirjas märkisid opositsioonisaadikud, et linnapea ilmutab linnavolikogu liikmete vastu lugupidamatust ega vasta korrektselt nende järelepärimistele. Teise umbusalduse põhjusena nimetati asjaolu, et linnapea olevat kompromiteerinud end ASi Narva Bussiveod tegevdirektori ja juhatuse liikmena.

Viimasele väitele andis alust 2012. aastal nimetatud ettevõttes toimunud maksu- ja tolliameti revisjonide kontrollakti imbumine võrku. Selles ilmnesid mahhinatsioonid sõidulehtede ja kütusega, sõidukite kasutamine isiklikes huvides ja vähemalt üks kahjumlik tehing.

East ise suhtub umbusalduse avaldamise katsesse rahulikult, kuigi ei mõista nimetatud põhjusi. Ta väidab, et vastab järelepärimistele alati korrektselt ja õigel ajal. Bussiettevõtet asus ta aga juhtima alles pärast kõnealust kontrollimist, nimelt 2013. aastal.

"Niipea kui sain ettevõtte juhiks, sai otsekohe koostatud selle raskest finantsolukorrast väljumise kava, mille tulemusena õnnestus kokku hoida 140 000 eurot," on East öelnud ERRile antud kommentaaris.

Võimalus on väike

Üks Narva linnavolikogu opositsiooni liidreid Tamara Luigas, kes ise avaldust koostas, märkis, et tunneb Easti mitmeid aastaid, ja iseloomustas teda üldiselt hea inimese, kuid mitte juhina.

"Kahjuks näeme, et Narva Bussivedude juhtkonnale omast juhtimisstiili − lohakust, lugupidamatust − kultiveeritakse nüüd juba linnavalitsuses. (...) Segased vastused − selle peale on ta mihkel," nentis Luigas.

Luigas pidas vähetõenäoliseks, et umbusaldusavaldust toetab enamus. "Võib-olla mõnel koalitsiooni kuuluval volikogulasel tõstab südametunnistus häält. Me töötame selle nimel. Lootus sureb viimasena."

Enne ja pärast oktoobrikuiseid kohalikke valimisi pakkus Narva opositsioon linnapea kohale Jevgeni Ossinovskit, kes näitas end särava häältemagnetina. Ent Ossinovski on nüüd teadus- ja haridusminister. Luigas ütles eile, et neil on ka teine kandidaat, kuid tema nime ei nimetata. "Meil tuleb enne astuda esimene samm," pidas ta silmas umbusaldust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles