Kaevurite päev tõi Toilasse rahvamassi

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korraldajate hinnangul käis kaevurite päevalt läbi 40 000 inimest.
Korraldajate hinnangul käis kaevurite päevalt läbi 40 000 inimest. Foto: Matti Kämärä

Kaevurite päeva korraldajad jätkasid traditsiooni tuua Toila Oru pargi lavale üks maailmakuulus staar, et pakkuda idavirulastele oma kodus tipptasemel kontserdielamust. Tänavu küttis rahva üles legendaarne Rootsi ansambel Secret Service.

 Kui alates 2011. aastast peeti kaevurite päeva Viru Keemia Grupi (VKG) eestvõttel, siis tänavu ühendati korraldamisel jõud Eesti Energiaga, mis võimaldab jätkata tähtnimede kutsumist.

VKG juhatuse esimehe Priit Rohumaa sõnul peaks iga järgmine pidu olema parem kui eelmine. "Mullu aeti latt väga kõrgele: ilus ilm, pühapäev, millele ei järgnenud koolipäeva, ja Thomas Anders tõid kohale hästi palju rahvast. Sel aastal paar miinust on: ilm on külmem ja esmaspäev on 1. september. Praegu tundub silma järgi, et rahvast on vähem," rääkis ta pühapäeval kella viie paiku, kui peaesineja lavaletulekuni oli jäänud veel mitu tundi.

Ka Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive pelgas, et vahetult kaevurite päevale järgnenud tarkusepäev võib publiku hulka vähendada. "Kindlasti osa inimesi triigib kodus valgeid särke ja vannitab lapsi suvisest mudast, aga õhtu on veel noor," oli ta lootusrikas.

Ühe ürituse korraldaja, VKG avalike suhete osakonna juhataja Julia Piilmanni sõnul oli selle aasta eripära, et rahvas hakkas saabuma juba hommikust peale.

"Juba kell 8 hommikul, kui Secret Service tegi heliproovi, olid mõned autod parklas. Päeval jagunesid inimesed laululava ümbruse, spordiala, käsitööliste tänava ja jazziala vahel − viimane laiendas sündmuse mere äärde. Võrdlesin just eelmise ja selle aasta pilte ning ütleks, et rahvast oli samaväärselt − 40 000 inimest kindlasti. Sealjuures möödus pidu korrarikkumisteta."

Peo eelarve oli ligemale 90 000 eurot, mis jagunes VKG ja Eesti Energia vahel pooleks.

Üritus olgu avatud

Sandor Liive leidis, et kaevurite päeva toetamine on õige samm. "Vahepeal lugesime kaevurid üle ja saime aru, et meil on neid oluliselt rohkem kui VKG-l," muheles ta. "Usun, et see on traditsioon, mida on kõigil vaja."

Liive sõnul otsustati vahepealsetel aastatel kinniste firmaürituste kasuks, mida korraldati samuti Toilas, ent see formaat ei õigustanud end. "Suvepäevadele lasime oma töötajatel kaasa võtta viis pereliiget ja sõpra, aga inimesed tahtsid võtta rohkem. Saime aru, et sellist suurt pidu on mõistlik teha avatud üritusena."

Pidu, kuhu on vaba ligipääs, on Liive sõnul sümboolne tänu kogu regiooni elanikele.

"Kaevuri taga on terve pere, lisaks hulk sõpru ja tuttavaid. Pealegi loob üks töökoht põlevkivitööstuses vähemalt teise töökoha toetavates teenustes. Virumaa põlevkivitööstusettevõtetes − nii elektrijaamades, õlitehastes kui kaevandustes − on 7000 töötajat, aga tänu sellele saab regioonis tööd 14 000 inimest. See on loogiline, et inimesed, kes panustavad, tahavad piiramatult sellest peost ja edust osa saada."

Super publik

Julia Piilmann leidis, et võimalus pakkuda virulastele oma kodus tipptasemel kontserdielamust on oluline osa kaevurite ametipäeva tähistamisest. "Osale ei öelnud midagi Secret Service'i nimi, aga kui nad kuulsid nende lugusid, siis teadsid kohe, kellega on tegemist. Bänd kiitis pärast kontserti, et publik oli super. Meie rahvas oskab nautida kontserti ja anda esinejatele tagasisidet."

Sel aastal oli peaesinejana kaalumisel Venemaa staar Juri Antonov, kelle siiatoomine oleks maksnud umbes 40 000 eurot nagu mullune kaevurite päeva magnet Thomas Anders. "Antonovi lepingutingimustes oli, et kui piltlikult öeldes parem varvas valutab, siis ta esinema ei tule. Sealjuures tahavad kõik sellised artistid 100 protsenti ettemaksu. See oli üks tingimustest, mis meile ei sobinud," rääkis Piilmann.

Secret Service korraldajatele erilist peavalu ei valmistanud. "Nad ei staaritsenud, nõustusid näiteks mängima ka enne neid üles astunud Swingersi trummikomplektiga."

Toila spaahotelli müügijuht Kärt Purga rääkis, et bändiliikmed torkasid hotellis silma küll oma välimusega, aga muidu käitusid nagu tavalised külastajad ega esitanud mingisuguseid erinõudmisi. Hotellikülastajatega, kes nad ära tundsid, jäid külalised meelsasti pildile.

VKG juhatuse liige ja arendusdirektor Jaanus Purga, kes on viimaste kaevurite päevade peaesinejate valikul sõna sekka öelnud,  tunnistas, et kõik on olnud tema unistuste täitumised: nii lasersõuga üles astunud Terminaator, mullune staar Thomas Anders kui Secret Service, kes andis live'is täispika kontserdi.

"Omanike ees müts maha, et nad on tulnud kaasa sooviga pakkuda kvaliteetset muusikat, sest ükski peaesinejatest pole odav olnud."

Järgmise peaesineja lubas Purga välja mõelda jõuludeks. "Kutsuksin hea meelega Accepti. Siinne publik on küll rokilembene, aga see on ikkagi metal-bänd ja vist ei lähe suurtele rahvahulkadele peale," arutles muusikalembene direktor, kes ka ise bändi teeb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles