Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse õpetaja pälvis presidendi hariduspreemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse õpetaja Galina Trofimova pälvis eile president Ilveselt kutseõppe edendamise eest Ida-Virumaal hariduspreemia.
Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse õpetaja Galina Trofimova pälvis eile president Ilveselt kutseõppe edendamise eest Ida-Virumaal hariduspreemia. Foto: Arno Mikkor

Toomas Hendrik Ilves andis eile Kadriorus üle tänavused presidendi hariduspreemiad, tunnustades silmapaistvate tulemuste eest nelja pedagoogi, sealhulgas Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse mäekeemiatööstuse õpetajat Galina Trofimovat. 

Presidendi hariduspreemiaid annab välja kultuurirahastu, mille juhataja Piret Arukaevu sõnul pälvis Galina Trofimova preemia kutseõppe edendamise eest Ida-Virumaal: "Ta on arendanud ja populariseerinud kutseharidussfääris neid erialasid, mis esinevad vaid Ida-Virumaal: mäetööd, keemiaprotsesside operaator, tööstustehnoloogia. Tänu tema ettevõtlikkusele on loodud laboratooriumid, mis on varustatud unikaalsete kõrgtehnoloogiaseadmetega keemia ja tehnoloogiliste protsesside õppimiseks ja visualiseerimiseks."

Õppevahendid elektroonilisel kujul

Arukaevu märkis ka, et Trofimova on teinud ära suure töö energeetika-, mäe- ja keemiatööstuse õppeprogrammide arendamisel ja täiendamisel. Tema algatusel on loodud töögrupp elektroonsete õpikute väljatöötamiseks koostöös TTÜ Virumaa kolledžiga ning töötatud välja keemiatehnoloogiliste erialade õppuritele õppevahendeid, mis on nüüdseks olemas ka elektroonsel kujul.

"Trofimova on edendanud koostööd regiooni tööstusettevõtetega, tänu millele on paljud kutsehariduse omandajad saanud praktikat ettevõtetes, kus hiljem tööle asuvad. Tema eestvõttel on kaasatud kohalikud ettevõtted kutsestandardite ja õppeprogrammide väljatöötamisse ning tänu sellele tagatud töökohale vajalik kutseõppe aluspõhi," sõnas ta.

Galina Trofimova on Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse tehnoloogiaõppe osakonna juhataja, varem on olnud Kohtla-Järve polütehnikumi kutseõpetaja. Ta on lõpetanud Tallinna tehnikaülikooli keemia ja materjalitehnoloogia erialal, enne seda omandanud keemiatehnoloogia eriala.

"Galina Trofimova juhitavat valdkonda iseloomustab hea koostöö partnerettevõtetega ja tema kui osakonna juhataja aktiivne osalemine kooli õppekavade koostamises ja arendamises," ütles Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse direktor Hannes Mets. "Heaks näiteks on hiljuti õpinguid alustanud keemiaprotsesside operaatorite töökohapõhine grupp koostöös ASiga VKG Oil."

Metsa sõnul hindavad Trofimovat kõrgelt nii kolleegid kui tema õpilased.

Trofimova ütles eile pärast preemia kättesaamist, et see on tunnustus mitte ainult tema, vaid terve Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse kollektiivi tööle. "See on tunnustus tervele Ida-Virumaale," sõnas ta.

Kohustus mõelda

President Toomas Hendrik Ilveselt said eile 3500 euro suuruse hariduspreemia ka Miina Härma gümnaasiumi muusikaõpetaja Kadri Leppoja ja kauaaegne Tallinna muusikakooli keemiaõpetaja Väino Ratassepp. Saaremaa ühisgümnaasiumi füüsikaõpetaja Indrek Peil pälvis reaalteaduste eripreemia, mille suuruseks on 3900 eurot.

"Teie olete näidanud, et hea kool ja hea haridus on võimalik nii Saaremaal, Ida-Virumaal, Tartumaal kui ka Tallinnas. Kogu Eestis," ütles president Ilves preemiate üleandmisel.

"Saatuse tahtel oleme viimastel päevadel pidanud palju mõtlema koolist, õpetajatest ja noori inimesi ümbritsevast vaimsest keskkonnast," nentis riigipea oma sõnavõtus, rõhutades, et tänapäevane kool, ja ka ühiskond laiemalt, peab leidma võimaluse aidata neid, kellel on raske, kes on üksi, kellel on mure.

President Ilvese sõnul lasub kõigil − lastevanematel, õpetajatel, riigivõimu esindajatel ja loomulikult presidendil − kohustus mõelda, kuidas Viljandis aset leidnud tragöödia kordumist tulevikus vältida. "Kuidas hoida ja tekitada koolides ja kogukondades sõbralikku ja usalduslikku õhkkonda. Kuidas kaitsta lapsi ja õpetajaid, kuidas kaitsta ja parandada kogu me ühiskonna vaimset tervist," lisas ta.

Presidendi hariduspreemiaid antakse välja konkursi korras. Seda rahastab Danske Bank ja reaalteaduste eripreemiat Skype Eesti.

Galina Trofimova esitasid konkursile Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse õpetajate kollektiiv ja ametiühing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles