Kohtla-Järve seisab suure kriisi lävel

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Keemia Grupp on olnud viimastel aastatel põhiline Kohtla-Järve linna arengu mootor ning linnapea Jevgeni Solovjov ja VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa on kohtunud sagedastel pidulikel tseremooniatel. Nüüd linna suurimat ettevõtet ootamatult tabanud kriis annab tugeva hoobi ka Kohtla-Järve eelarvele. 
Viru Keemia Grupp on olnud viimastel aastatel põhiline Kohtla-Järve linna arengu mootor ning linnapea Jevgeni Solovjov ja VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa on kohtunud sagedastel pidulikel tseremooniatel. Nüüd linna suurimat ettevõtet ootamatult tabanud kriis annab tugeva hoobi ka Kohtla-Järve eelarvele. Foto: Matti Kämärä

Juba tänavu kulusid kärpima pidanud Kohtla-Järve linna rahamured süvenevad uuel aastal veelgi, kuna linna suurim tööandja Viru Keemia Grupp on asunud töötajaid koondama ja palkasid vähendama. 

Eilsel Kohtla-Järve volikogu istungil kinnitati esmalt tänavune neljas lisaeelarve, mis tähendas järjekordset kulude kärpimist. Võrreldes eelmise negatiivse lisaeelarvega, vähendati põhitegevuse tulude laekumise plaani veel 61 000 euro võrra.

Juuni lõpus vähendas volikogu linna tulusid enam kui 600 000 euro võrra, kuna oli selge, et aasta alguses seatud tulumaksu plaani täitmine on ebareaalne. Sellega kaasnes ka kulude kärpimine enamikus linnaelu valdkondades. Veel septembris oli linnapea Jevgeni Solovjov veendunud, et vähendatud tulumaksu plaan tuleb aasta lõpuks probleemideta täis. Õigus oli aga volikogu aseesimehel ja eelarvekomisjoni esimehel Arne Berendsenil, kes selles juba tollal kahtles.

Palgaraha vaid 11 kuuks

"Kahjuks ei pääsenud me veel ühest negatiivsest eelarvest, sest tulumaksu ei tule nii palju kui lootsime. Oleme kõikvõimalikke kulutusi koomale tõmmanud," ütles Berendsen, lisades, et näiteks mingitest jõulutoetustest pole ei linnavalitsuses ega linnaasutustes põhjust tänavu üldse unistada. "Kogu selle raha, mis on tekkinud palgafondi kokkuhoiust sel ajal, kui inimesed on näiteks haiguslehel olnud, oleme suunanud eelarveaukude täitmiseks."

Järgmisel aastal muutub tema sõnul Kohtla-Järve rahaline seis kõigi märkide järgi aga veelgi keerulisemaks, kuna ka linna suurim tööandja Viru Keemia Grupp on sattunud nafta madala hinna tõttu tõsistesse raskustesse ja asunud inimesi koondama. "Midagi head ei ole uuelt aastalt kahjuks põhjust oodata," ütles Berendsen, lisades, et praegu ei ole ka mingeid märke, et Kohtla-Järvele oleks järgmisel aastal oodata arvestataval hulgal uusi töökohti.

Eile volikogus esimesel lugemisel olnud linna 2015. aasta eelarves on Berendseni sõnul näiteks kõikides linnaasutustes planeeritud vaid 11 kuu palgaraha. "See tähendab, et tuleb asuda töötajaid koondama või saatma neid üheks kuuks palgata puhkusele," selgitas Berendsen. Kaheksa inimesega lõpetab linnavalitsus töösuhted uue aasta algusest juba varasema otsuse põhjal.

Eelarve seletuskirjas märgitakse, et tänavuse aastaga võrreldes vähendatakse personalikulusid enam kui poole miljoni euro võrra ja majanduskulusid ligemale 0,8 miljoni võrra. Berendseni sõnul on löögi all eelkõige soojusmajanduse doteerimine väikestes Kukruse ja Oru linnaosades, kus kaugkütte kulud on oluliselt kõrgemad kui Järvel, Ahtmes ja Sompas. Seni on hinnavahe kinni makstud linnaeelarvest. "Ega see päris õige ole, et ühed maksumaksjad peavad aitama teiste küttearveid tasuda. Ent on selge, et paljud nendes väikestes linnaosades elavad inimesed ei ole ise võimelised tegelikku hinda maksma," märkis volikogu eelarvekomisjoni esimees.

VKGs jätkuvad koondamised

Viru Keemia Grupi juhatuse liige, arendusdirektor Jaanus Purga kinnitas eile, et ettevõte on sattunud nafta hinna kiire kukkumisega väga keerulisse olukorda. Detsembri alguses pani ettevõte seisma kaks vanemat õlivabrikut ja praeguseks on koondatud juba 76 inimest, ent töökohtade kokkutõmbamine jätkub ka uuel aastal. "Tegutseme praegu säästu- ja kriisirežiimis. Juhatus on juba teinud ka järgmised raha kokkuhoiu otsused. See puudutab nii palkade vähendamist kui koondamisi," ütles Purga, lisades, et praegu on veel lahtine vaid see, millal ja kui suures ulatuses need otsused käiku lähevad.

Purga märkis, et kriisiolukord VKGs mõjutab lumepalliefektina ka suurel hulgal teisi ettevõtteid, kes keemiakontsernile teenuseid osutavad. "Vähendame järsult neilt ostetavate teenuste mahtu ja püüame nii palju kui võimalik oma jõududega ära teha," sõnas ta. Samuti on VKG tema sõnul nüüdsest peatanud kõik väljapoole ettevõtet suunatud sponsorlusprogrammid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles