Tüli Lohusuu vallamajas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüli käigus ilmus vallamaja esisele parkimisplatsile kast, kuhu kirjutatud valla finantsnõuniku eesnimi. Praeguseks on maakorraldaja Pille Lapin selle personaalse "parkimiskoha" sealt eemaldanud.
Tüli käigus ilmus vallamaja esisele parkimisplatsile kast, kuhu kirjutatud valla finantsnõuniku eesnimi. Praeguseks on maakorraldaja Pille Lapin selle personaalse "parkimiskoha" sealt eemaldanud. Foto: Erakogu

Lohusuu vallavalitsuses läksid parkimiskohtade pärast riidu kaks naisametnikku − tüli tipnes mürgise kirjavahetuse ning volikogu liikmete sekkumisega. 

Möödunud nädala teisipäeval avastas Lohusuu vallavalitsuse finantsnõunik Tatjana Kriiskamägi tööle tulles, et vallamaja ette on autod nii halvasti pargitud, et tema oma vaevu sinna vahele mahub. Sellest häirituna tegi ta märkuse valla maakorraldajale Pille Lapinile. Järgnes pingeline dialoog, mis sisaldas repliike selle kohta, kes mis kell ja kui sageli tööl käib.

See terav olukord sai maakorraldajale Lapinile viimaseks piisaks karikasse, sest tema enda sõnul on finantsnõunik temasse algusest peale suhtunud halvustavalt ja üleolevalt.

Personaalne parkimiskoht

Ühel hommikul avastas Tatjana Kriiskamägi, et vallamaja esisele parkimisplatsile on veetud jooned parkimiskastiks ning joonte vahele on kirjutatud "Tanja". Sel esmaspäeval potsatas aga Kriiskamäe elektronpostkasti kiri Lapinilt, kus ta süüdistab finantsnõunikku kolleegide halvasti kohtlemises ning põhjendamatus teravuste ütlemistes.

Lapin kirjutas: "Sinu parkimismuret arvestades olen ma tänaseks tekitanud sinu autole personaalse parkimiskoha ja ma püüan sellele pühale pinnale oma jalga edaspidi mitte tõsta. Aga iga kord, kui sa selle platsi peale sõidad või seda kas või eemalt vaatad, mõtle sellele, missugust käitumist oled sa ise endale lubanud nii minu kui ka kõigi teiste oma kolleegide suhtes, et sulle selline privileeg on tekitatud. Kui sul seejuures natukenegi piinlik on, siis on veel lootust, et sul on arenguruumi."

Järgnenud teravas toonis kirjavahetus ametnike vahel jõudis lõpuks 10 aasta taguste sündmusteni, kui toonane maakorraldaja Are Kurs poliitiliste mängude tõttu oma koha kaotas. Kriiskamäe sõnul tehti Kursile tookord põhjendamatult liiga ning tal oli vallandatud ametnikust kahju. See on ka üks põhjus, miks Kriiskamägi Kursi asemele võetud Lapinisse jahedalt suhtus.

Pille Lapin tunnistas selle peale, et tookord käituti Kursiga inetult ning ka temal endal oli selles süüd, mida ta aga juba aastaid on kahetsenud.

"Ma palun avalikult vabandust Are Kursilt, kelle tooli peale ma 10 aastat tagasi istusin. Kuigi tegemist ei olnud minu initsiatiivil toimunud sündmustega, ei eita ma oma osa selles. Samas on mu süda Are pärast aastaid valutanud ja praegu on just see õige hetk talle neid vabandussõnu välja öelda. Juhtunut ma tagantjärele enam muuta ega parandada ei saa, kuid ma tunnistan, et minu osalus selles tooli alt äratõmbamises oleks võinud olemata olla," kirjutas Lapin kirjas, mille said peale Kriiskamäe ka teised vallavalitsuse töötajad.

Saatuse irooniana on Are Kurs praegu vallavalitsuse mittepalgaline liige, ent ajal, mil kahe vallaametniku vahel konflikt puhkes, töötas ta vallavanema kohusetäitjana, kuna vallavanem oli puhkusel.

Kurs on tüliga üldjoontes tuttav. "Ega ma kõiki peensusi tea, aga need pinged on kogunenud kümne aasta jooksul, mis nüüd lahvatasid mitte kõige ilusamal moel. Vastuolud on üle mõistuse suureks läinud ning neid oleks pidanud teisiti lahendama," sõnas Kurs. Ta ütles, et on talle kunagi osaks saanud ebaõiglase kohtlemise teema praeguseks unustanud ja lukku pannud.

Volikogulased tegid pöördumise

Ametnike tülist sai alguse ka kahe volikogu liikme Toivo Kivi ja Einar Hinno arupärimine vallavõimudele. Opositsioonis olevad volikogulased asusid oma pöördumises Tatjana Kriiskamäe kaitsele ning süüdistasid võime, et tegemist on võimude katsega vabaneda ametnikust,  kes pole praegusele võimule üles näidanud piisavat lojaalsust. Nad avaldasid veendumust, et ametnikku kiusatakse taga ka seetõttu, et ta on vallavalitsuses ainus vene rahvusest töötaja.

Pille Lapin eitab kellegi tellimusel tegutsemist. "Siin pole midagi poliitilist, lihtsalt kahe inimese vaheline kokkupõrge. Tema leidis põhjuse mind hammustada ja mina hammustasin vastu," sõnas Lapin. Ta kinnitas, et pärast juhtunut on õhk vallavalitsuses oluliselt puhtam. "Minu arusaamist mööda sai tema aru, mida ta valesti tegi, ja mina sain aru, mida mina valesti tegin," lausus Lapin.

Tatjana Kriiskamägi ütles Põhjarannikule, et talle oli üllatuseks, et see konflikt nii laialt avalikuks sai. Tema sõnul  on ta kolleegidega 15 vallavalitsuses töötatud aasta jooksul püüdnud hästi läbi saada ning jääda poliitiliselt neutraalseks. Ta ütles, et mingit diskrimineerimist rahvuse tõttu ta samuti tundnud ei ole. "Aga võib-olla olen teistest emotsionaalsem, sest olen venelane," selgitas ta enda kohta öeldud süüdistusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles