Pühademeeleolu jätkub nii haiglasse kui politseisse

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Viru keskhaigla lasteosakond on saanud nädala jooksul mitmesuguseid kingitusi, mis muudavad pühade ajal haiglasolemise meeldivamaks. Nii on lastevanemate algatusena kokku kogutud terve hulk mänguasju.
Ida-Viru keskhaigla lasteosakond on saanud nädala jooksul mitmesuguseid kingitusi, mis muudavad pühade ajal haiglasolemise meeldivamaks. Nii on lastevanemate algatusena kokku kogutud terve hulk mänguasju. Foto: Ida-Viru keskhaigla

Pühaderõõmu jagub ka neile inimestele, kes on sunnitud kas tervislikel põhjustel või töö tõttu kodust eemal viibima. Nii näiteks istub päästekomando pühadeaegse valve ajal ühise pidulaua taga ja haigla lasteosakond sai hunniku kingitusi. 

"Pühade ajal valves olevad päästjad teevad üldiselt ühise pidusöögi, mida vanem ja stabiilsem on koosseis, seda tugevamad on omavahelised suhted ja pikaajalisemad traditsioonid. Tihti küpsetavad nende naised neile koogid-pirukad kaasa. Enamik komandosid on ka oma ruumid ära kaunistanud," rääkis Ida päästekeskuse kommunikatsioonijuht Lili Lillepea.

Päästjatele on jõulud ja aastavahetus pigem rahulik aeg, kus inimesed on kodusemad ning viimaste aastate ennetustöö näitab tulemusi ja õnnetusi on vähem.

Lastele rohkem tähelepanu

Kui täiskasvanutele on jõuluaeg haiglas pigem tavaline aeg ja näiteks erinevalt vangidest, kes saavad süüa verivorsti ja hapukapsast, neile mingit eraldi jõulumenüüd ei tehta, siis lapsed on siin selge erand.

"Lasteosakonnas on meil päkapikud toimetanud juba tükk aega," tunnistas Ida-Viru keskhaigla kommunikatsioonijuht Üle Veldre.

Nii tuli eelmise nädala teisipäeval lastele pakk Kuma kirjastuselt värviraamatutega. Kolmapäeval tehti seal teadusteatrit ehk külas oli Kolm Põrsakest. Viimase näol pole tegemist siiski muinasjututegelaste, vaid ühe edukama õpilasfirmaga, kes teeb lastele teadusetendusi ja korraldab põnevaid katseid.

Neljapäeval avastasid lapsed kuuse alt mitu kasti mänguasju, mis koguti kokku Nelet Mägi eestvedamisel. "Lapsega haiglas olnud inimene avastas, et haigla pole lasteasjadega väga hästi varustatud, ja algatas kampaania mänguasjade kogumiseks. Kõik annetajad on ära mainitud haigal kodulehel."

Peale selle saab igaüks jõuluajal toetada oma kodukoha sünnitushaiglat, ostes Selveri kassast väikese šokolaadi. Ida-Viru keskhaiglas läheb toetus uue vaakumekstraktori soetamiseks.

Kõrgendatud valmisolek 

Kui päästjad tunnistavad, et pühad on pigem rahulik aeg, siis politsei on turvalisust tagamas suurendatud jõududega ja pöörab erilist tähelepanu liiklusohutusele. Just viimane on politsei murekohaks: inimesed ei tee ennast liikluses piisavalt nähtavaks ja autojuhid ei kasuta sobivat sõidukiirust.

Jõhvi politseijaoskonna juhi Kalle Kuusiku sõnul on politsei rikkumiste puhul, mis mõjutavad inimeste elu ja tervist, karm ja resoluutne. Juhul kui juht on joobes, ületab kiirust või ei kasuta turvavarustust, ei päästa karistusest ka jõulud.

Kuna pühade ajal on rohkem liikumist just öistel tundidel, siis tuleb mõelda läbi, kus ja kuidas liigutakse, ning seltskonnad peavad oma lähedastel silma peal hoidma, et kõik ikka turvaliselt ühest kohast teise jõuaksid ning napsutanuna üksinda talvekülma kätte või liikluses ohtlikku olukorda ei satuks − olgu siis jalakäija või sõidukijuhina.

Politsei pühadeaja peamiseks murelapseks on alkoholi joonud inimesed. Suur osa väljakutseid on seotud sellega, et keegi kipub liiga kõvasti lärmama või kaklema. "Politsei soovitab suhtuda alkoholi tarbimisse ja pidutsemisse mõistlikult, hoida ennast ja hoolida teistest enda ümber," kutsus Kuusk üles mõõdukusele.

Politseinikele toovad töö ajaks jõulumeeleolu ennekõike soojad jõulusoovid inimestelt. "Isegi rikkujad on meile rahulikke jõule soovinud. Pärast seda loodame, et inimesed võtavad ka ise rahulikumalt ja lähevad koju pere juurde," tõdes Kuusk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles