16aastane Ida-Virumaa neiu sammub aina lähemale maailma tippudele

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Eesti meistrivõistlustel 10 000 meetrii käimises võimsa Eesti rekordii püstitanud Jekaterina Mirotvortsevaga ei suutnud sammu pidada ükski meeskäija.
Eesti meistrivõistlustel 10 000 meetrii käimises võimsa Eesti rekordii püstitanud Jekaterina Mirotvortsevaga ei suutnud sammu pidada ükski meeskäija. Foto: Marko Mumm / EKJL

Eelmisel nädalal juba neljanda Eesti täiskasvanute rekordi sel aastal püstitanud Sillamäe 16aastane käija Jekaterina Mirotvortseva rühib näidatud aegade poolest üha lähemale selle ala maailma tippudele.

Rakvere staadionil toimunud Eesti noorte meistrivõistlustel jättis Sillamäe Kalevit esindav neiu 5000 meetrit ehk 12 ja pool staadioniringi selja taha ajaga 22.46.71. See on ligemale kuus sekundit kiirem aeg kui alles mõned nädalad tagasi, kui ta võttis Lätis Ogres toimunud Balti matšil sel alal oma nimele Eesti täiskasvanute rekordi. 

Tähelepanuväärne on, et Mirotvortseva Rakveres vihmasajus ja tugeva tuulega näidatud aeg on sel alal maailma täiskasvanute hooaja edetabelis koguni 25. real. Eurooplannadest on temast tänavu paremat aega näidanud üksnes 18 sportlast. Eestis on vaid üksikuid kergejõustiklasi, kes maailmas nii kõrgesse mängu jõudnud: odaviskaja Magnus Kirt, mitmevõistlejad, kettaheitjad oma parimatel päevadel, tõkkejooksja Rasmus Mägi, kaugushüppaja Ksenia Balta ja ongi üldjoontes kõik. 

Vanuseklassi U18 maailma hooaja edetabelis paikneb Mirotvortseva kolme Venemaa neiu järel aga suisa neljanda kohal. Liidrikohal oleva Julia Halilova ajast jääb puudu vaid pisut üle poole minuti. 

5000 meetri distants ei kuulu praegu täiskasvanute seas maailmameistrivõistluste ega ka olümpiamängude kavva. Mirotvortseva treeneri Jevgeni Terentjevi sõnul kaalutakse aga käimise populariseerimise ja vaatemängu huvides tulevikus suurvõistlustel medalikohti jagama hakata just lühematel maadel. 

Tänavu maikuus saavutas Jekaterina Mirotvortseva Euroopa maanteekäimise karikavõistlustel Eesti rekordiga 48.05 10 kilomeetri distantsil vanuseklassis U20 neljanda koha. Ka tookord põrmustas ta Jekaterina Jutkina nimel olnud rekordi, mis pärines ajast, mil Mirotvortseva oli alles siputuspükstes. Sel talvel püstitas Jekaterina Mirotvortseva Eesti täiskasvanute siserekordi 5000 meetri käimises.

Mirotvortseva tänavuse hooaja kõige tähtsam võistlus on treeneri sõnul juuli lõpus Bakuus toimuv Euroopa noorte olümpiafestival. Ida-Virumaa noortest kergejõustiklastest on seal osalemise õiguse välja teeninud ka Pippi-Lotta Enok seitsmevõistluses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles