Toila joogiveest leiti kolibakter (2)

Põhjarannik
Copy
Toila uus veetöötlusjaam avati viis aastat tagasi, mil Toila vallavanem oli Tiit Kuusmik ja keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.
Toila uus veetöötlusjaam avati viis aastat tagasi, mil Toila vallavanem oli Tiit Kuusmik ja keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Toila aleviku ja Pühajõe küla veetarbijad peavad joogivett keetma, kuni torustik puhtaks pestakse.

Eelmisel kolmapäeval selgus Toila aleviku veetöötlusjaamast võetud analüüsitulemustest, et vees on kolibakter. Järgmisel päeval asuti vett kloorima; kuigi selline vesi pole otseselt tervisele ohtlik, viitab see siiski mikrobioloogilisele saastumisele ning joogivett on soovitatav enne tarvitamist keeta.  

ASi Toila V.V. juhatuse liige Tauri Hindpere rääkis, et analüüsiga uuriti kolilaadsete bakterite ja enterokokkide sisaldust puurkaevu vees, veereservuaarides ja veetöötlusjaama väljundis.

"Enterokokke veetöötlusjaamas ei avastatud; puurkaevu vesi vastas kvaliteedinõuetele. Joogivett kontrolliti ka lõpptarbija juures ning see analüüs näitas kolilaadsete bakterite sisaldust," ütles Hindpere.

Varem ei ole Toila veetöötlusjaamast kolibaktereid leitud. Nüüd võisid need tema hinnangul süsteemi sattuda kas raua- ja mangaanieraldusfiltritest või veereservuaaridest.

"Põhjus pole praegu selge, desinfitseerime kõik filtrid ja seadmed ning veereservuaarid. Kuna joogivesi on seni vastanud igati kvaliteedinõuetele, ei ole me pidanud vajalikuks teha profülaktilist kloorimist − sellega kaasneb alati joogivee ebameeldiv lõhn ja maitse. Juhul, kui põhjus jääb ebaselgeks, oleme tulevikus sunnitud kaaluma profülaktilist kloorimist. "

Samal päeval, kui analüüsitulemused selgusid, teavitas vee-ettevõte neist oma kodulehel.

"Järgmisel päeval saatsime kõikidele tarbijatele koos arvetega ka sellekohase teavituse kas e-postile või postkastidesse; lasteaeda ja gümnaasiumi informeerisime täiendavalt e-posti teel," hindas Hindpere inimeste teavitamise piisavaks.

Toila valla kodulehe vahendusel teavitamise kohustust vee-ettevõtjal tema sõnul ei ole, ent tulevikus võiks rohkemate teavituskanalite kasutamist kaaluda.

Eeloleval neljapäeval pestakse torustik läbi ning nädala lõpus tehakse korduvanalüüsid. Tulemusi tasub jälgida ennekõike vee-ettevõtte kodulehel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles