Narva kolledži direktoriks valiti Marek Sammul

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Marek Sammul peab tähtsaks edendada kolledži teadustegevust, kasvatada projektitoetuste taotlemise võimekust ja arendada õppekvaliteeti.
Marek Sammul peab tähtsaks edendada kolledži teadustegevust, kasvatada projektitoetuste taotlemise võimekust ja arendada õppekvaliteeti. Foto: Andres Tennus

Tartu ülikooli senat valis reedel Narva kolledži direktoriks Marek Sammuli, senise direktori kohusetäitja, kes on juba jõudnud kolledži igapäevaellu sisse elada.

Tartu ülikooli sotsiaalteaduste valdkonna dekaan Raul Eamets ütles, et Marek Sammulil on juhi kohusetäitjana olnud hea võimalus poole aasta jooksul viia ennast kurssi kolledži probleemide ja nende võimalike lahendustega.

Eristub teistest kolledžitest

"Tema jätkamine on kolledži arengu ja inimeste seisukohalt ilmselt kõige parem lahendus, sest võimaldab strateegiliste arengu otsustega kiiresti edasi minna. Tänu oma kogemustele nii akadeemilise töötaja kui ka juhina on tal lisaks väga head taustateadmised ülikooli toimimisest," tõdes Eamets.

Marek Sammul peab tähtsaks õpetamisoskuste arendamist ja aktiivõppe laialdasemat kasutamist. Tema sõnul on püsiv probleem Narva ja lähipiirkonna koolilõpetajate nõrk eesti keele oskus.

"Meie õppejõud peavad pidevalt lõimima keele- ja aineõpet ning see eristab meid tugevalt teistest Tartu ülikooli kolledžitest. Aga eks see ole ka üks osa meie sotsiaalsest rollist oma piirkonnas. Kolledž on ka praegu, 20 aastat pärast loomist, ikka sama suure tähtsusega eesti kultuuri kandja Narvas."

Sammuli hinnangul on kolledžil potentsiaali enamaks, kui praegusest tegevusest välja paistab.

"Kolledžis on mitu uurimisrühma, mis ei ole seni saanud oma teaduspotentsiaali täielikult avada. Vajame õnnestumisi teadusgrantide taotlemisel, et saaksime võimaldada inimestel pühenduda õppetöö kõrval rohkem ka teadmiste arendamisele ja ühtlasi paremini kindlustada järelkasvu."

Mitmekesine kogemus 

Marek Sammul on õppinud Tartu ülikoolis ökoloogiat; ta omandas 2003. aastal doktorikraadi taimeökoloogia ja ökofüsioloogia erialal.

Sammulil on arvestatav õppe- ja teadustöö kogemus nii Tartu ülikooli kui ka Eesti maaülikooli akadeemilise töötajana. Enne administratiivsetele ametikohtadele asumist töötas ta Tartu ülikooli Euroopa kolledži sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskuses analüütikuna ning ökoloogia ja maateaduste instituudi zooloogia osakonna loodusressursside õppetooli teadurina.

Aastatel 2016-2019 juhtis Sammul Tartu ülikooli personaliarenduskeskust, kuni asus tänavu juunis ametisse Narva kolledži direktori kohusetäitjana. Sammuli juhtimiskogemus ulatub ka väljapoole ülikooli: ta on olnud pärandkoosluste kaitse ühingu juhatuse liige ja Eesti looduseuurijate seltsi president.

Narva kolledži direktor valiti viieks aastaks, Sammuli ametiaeg algab 1. jaanuaril 2020. Narva kolledži direktori ametikoht vabanes pärast riigikogu valimisi, sest Kristina Kallas valis erakonna Eesti 200 esimehena poliitika.

Kristina Kallas arvas, et kolledž on heades kätes.

"Marek Sammul on juhtimiskogemusega, tal on hea tunnetus teadusest ja teaduse tegemise kvaliteedist. Arvan, et ta on Narvale hea valik." 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles