Ida-Viru turismirahvas palub valitsuselt abi

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Spa Tours koondab 30 protsenti töötajatest, kuid ettevõtte opereeritav Meresuu spaahotell avab taas uksed sellel reedel, 15. mail.
Spa Tours koondab 30 protsenti töötajatest, kuid ettevõtte opereeritav Meresuu spaahotell avab taas uksed sellel reedel, 15. mail. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Viru ettevõtluskeskus tegi viiele ministrile ühispöördumise, kirjeldades koroonaviiruse mõju kohalikule turismile, mida võiks arvestada toetuste väljatöötamisel.

Ida-Viru turismikoordinaatori Kadri Jaloneni sõnul on soov anda võimalikult operatiivselt riigipoolsetele otsustajatele teada, mis toimub maakonna turismisektoris. 

Käibe langus üle 75 protsendi 

Ida-Viru turismiklaster viis 20.-21. märtsil läbi COVID-19 seisu kiiranalüüsi. "Kümme aastat tegutsenud turismiklastrisse kuulub praegu 52 Ida-Viru kõige aktiivsemat ettevõtet ja asutust, kes pakuvad majutust, toitlustust ning elamusteenuseid, lisaks kõik Ida-Viru omavalitsused," selgitas Jalonen.

Analüüs näitas, et valdaval osal ettevõtetest on käive langenud üle 75 protsendi.

"Kõige rohkem on töökohti vähenenud majutussektoris (spaades). Ilma valitsuse toeta suudetakse vastu pidada valdavalt 1-2 kuud, tugimeetmete abil on väljavaade selgelt pikem," märkis Jalonen.

Kõige enam ootavad turismiettevõtjad rahalist toetust töötajatele palkade väljamaksmiseks. "Täpsustamisel selgus, et on väikeettevõtteid, kellel pole omaosalust, kasutamaks töötukassa palgatoetust. Teisel kohal on raskused riigimaksude tasumisel," vahendas Jalonen.

Idavirulaste ühispöördumise sõnum on, et toetused peavad olema kättesaadavad kõigile ettevõtjatele sõltumata nende suurusest või tegevusvaldkonnast. Erandina tuleks vabastada 150 euro suuruse omaosaluse nõudest toitlustus, majutus ja elamusteenuste (sh üritused, aktiivsed tegevused) sektor. Vajalik on abinõu, mis aitaks laenumaksest üle olukorras, kus käivet pole üldse.

"Eraldi lahendamist vajaksid kohalike omavalitsuste sihtasutuste küsimused juhul, kui need asutused ei satu tugimeetmete paketi alla," lisas Jalonen.

Mitmed hotellid kinni 

Koroonaviiruse levikuohust tingitud eriolukorra tõttu on mitmed Ida-Virumaa suuremad hotellid uksed sulgenud. Saka mõisa juhtkond otsustas terve kompleksi koos territooriumiga esialgu kuni 31. maini kinni panna. Mäetaguse mõisahotell läks esialgu lukku selle kuu lõpuni. Eelmisel neljapäeval andis uste sulgemisest kuni eriolukorra lõppemiseni teada ka Narva-Jõesuus asuv Meresuu spaahotell.

Toila spaahotelli majutus oli esmaspäeva seisuga veel avatud; samuti töötab restoran Mio Mare. Spaahotelli üks omanikest Sulev Reelo on Põhjarannikule öelnud, et kuna suures hotellis on vaid üksikud inimesed, pannakse see peagi kinni ja ajutiselt kaotab töö ligemale 200 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles