RMK värskendas Kauksi luite vaateplatvormi

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Luite ja ranna vahel kavavad puud tikuvad vaadet varjama
Luite ja ranna vahel kavavad puud tikuvad vaadet varjama Foto: Erik Gamzejev/Põhjarannik

Kauksi luite kaitseks 2007. aastal ehitatud trepid ja vaateplatvorm  vahetati sel kevadel välja.

Aastat viisteist tagasi oli riigimetsa majandamise keskuse (RMK) külastuskorraldusosakonna Põhja-Eesti piirkonna külastusala juht Heinar Juuse Peipsi-veerse kõrguselt teise, Kauksi luite tuleviku pärast mures: puhkeala külastajad, kes luiteharjale kaunist vaadet imetlema tõusid ja seejärel enamasti luite teiselt küljelt järve kaldale laskusid, olid luite keskkoha juba ligemale kahe meetri jagu madalamaks tallanud.

Esimese abinõuna kaeti luite küljed geotekstiiliga ja istutati selle sisse pisikesed männid. Aasta hiljem ehitati luite kahele küljele trepid ja harjale vaateplatvorm.

"Korra või kaks on seal trepiastmeid vahetatud ja sanitaarremonti tehtud, nüüd oli asi nii kaugel, et ei olnud seal enam midagi "sanitaarida", vaid tuli kõik osad välja vahetada," sai kogu rajatis Juuse sõnul sel kevadel päris värske näo. "Samasugune nagu enne, aga praktiliselt uus."

Kui Kauksi telkimisala muus osas on rand madal, siis Kauksi luide on Peipsi ääres kõrguselt teine luide (kõige kõrgemad luited on Smolnitsas).
Kui Kauksi telkimisala muus osas on rand madal, siis Kauksi luide on Peipsi ääres kõrguselt teine luide (kõige kõrgemad luited on Smolnitsas). Foto: Erik Gamzejev/Põhjarannik

Kui aktiivselt vaateplatvormi kasutatakse, ei osanud Juuse öelda.

"Selles kohas meil külastajate loendurit ei ole, aga Kauksi telkimisalal objektina on loendur olemas. Eelmisel nädalavahetusel näiteks sõitis seda teed 30 - 40 autot, tõenäoliselt käis mingi osa neist ka luitel."

Praegusel aastaajal on vaateplatvormilt järvele väga ilus vaade, sest puud ei ole veel lehes.

"Ranna ja luite vahel on hakanud puistu kasvama ja kui puud lehte lähevad, varjavad need juba vaadet. Puid ei saa sealt maha ka võtta, sest nad hoiavad tuiskliivasid ja tuult ära. Nii et ilus vaade on kevadel ja sügisel, aga sel ajal pole ju puhkealal erilist külastust. Puhkama, piknikut pidama ja randa minnakse ikka suvel."

Sestap on tõenäoline, et kui äsja uuendatud vaateplatvormi ja treppide eluiga ükskord otsa saab, neid uuendama enam ei hakata, aga eks elu näitab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles