Jõhvi vanglamässu kohtulahend: ka kambris istudes võib massilises korratuses osaleda

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
2018. aastal mõistis Viru maakohus massilistes korratustes süüdi Viru vanglas laamendanud mehed. Kuigi vahepeal jõudis Tartu ringkonnakohus teha õigeksmõistva otsuse, leidis riigikohus lõpuks, et mehed on siiski süüdi.
2018. aastal mõistis Viru maakohus massilistes korratustes süüdi Viru vanglas laamendanud mehed. Kuigi vahepeal jõudis Tartu ringkonnakohus teha õigeksmõistva otsuse, leidis riigikohus lõpuks, et mehed on siiski süüdi. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Riigikohus leidis, et rohkem kui viis aastat tagasi Viru vanglas aset leidnud juhtum, kus vangid hakkasid kambrites korraga laamendama, oli siiski massiline korratus, kuigi ringkonnakohus oli varem asunud vastupidisele seisukohale. 

Lugu sai alguse 2015. aasta 12. juunil, kui mitmed Viru vangla kinnipeetavad keeldusid toidust, avaldades sel kombel protesti toidujagaja vastu. Nimelt teadsid vangid, et toidujagajaks määratud mees on homoseksuaal, ning nõukogude ajast pärit kirjutamata vanglakommete kohaselt on tegemist kõige madalama staatusega isikuga. Seetõttu ei pidanud osa vange võimalikuks sellelt toidujagajalt toitu vastu võtta ning nõudis, et ta vahetataks välja.

Aknad ja WC-potid 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles