Ida-Virumaast on saanud Eesti suurim koroonakolle

Erik Gamzejev
Copy
Ida-Virumaa keskhaiglas vajab praegu ravi kuus koroonaviirusesse nakatunud inimest.
Ida-Virumaa keskhaiglas vajab praegu ravi kuus koroonaviirusesse nakatunud inimest. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ida-Virumaa on muutunud  Eestis kõige kõrgema koroonaviirusesse haigestumisega piirkonnaks, kus teisipäeva hommikuse seisuga oli nakatunuid 57 ja lähikontaktsete ring ulatus üle kolmesaja. Ida-Viru keskhaiglas on ravil kuus inimest, üks 76aastane naine suri nädalavahetusel. 

Terviseamet teatas teisipäeva hommikul 13st uuest nakatutunust Ida-Virumaal. Neist viis on Estonia kaevanduse töötajad ja neli nakatunud kaevuritega kokkupuutunud inimesed. Estonia kaevanduses on koroonaviirus tuvastatud kokku 18 töötajal ja 13 nende pereliikmel või tuttaval. 

Koroonaviirus on jõudnud ka Viru Keemia Grupile kuuluvasse Ojamaa põlevkivikaevandusse. Terviseamet teatas seal nakatunud neljast töötajast. Kaevanduse juhatuse liikme Margus Kottise sõnul  tuli teisipäeva ennelõunal laborist kinnitus ka viiendast haigestunust. Terviseameti teatel hakkas Ojamaa kaevanduses viirus levima töötajalt, kes sai viiruse oma pereliikmelt. Koroonatesti tegid 90 töötajat, aga kõiki tulemusi pole veel teada.

Ühe viimase ööpäeva jooksul lisandunud Ida-Virumaa haigusjuhu puhul oli nakkusallikaks reisil nakatunud tuttav, ühel juhul on nakatumise allikas selgitamisel.

Juba pühapäeva hommikuks oli haiguskordaja 100 000 elaniku kohta Ida-Virumaal tõusnud terviseameti Ida regionaalosakonna juhataja Marje Muusikuse sõnul 32ni. Võrdluseks: kui maakonda käsitletaks nagu riike, siis oleks Ida-Virumaa nii-öelda punane piirkond, kust naasjad peaksid jääma kaheks nädalaks karantiini, sest riikide puhul on piirnäitaja 16. Sellist nõuet riigi sees aga ei kehti.

Tasub maskid ette panna 

Ida-Virumaal on aktiivseid haigusjuhte praegu ka absoluutarvuna (57) rohkem kui üheski teises maakonnas. Ligemale pooled kõigist Eesti haigestunutest on Ida-Virumaal. 

Praegu oleks küll Ida-Virumaal õige aeg mask ette panna.

Marje Muusikus

"Praegu, mil haiguskordaja on väga üles tõusnud, oleks küll Ida-Virumaal õige aeg mask ette panna, seda ei maksa häbeneda. Lähiaeg on Ida-Virumaa jaoks väga kriitiline," ütles Muusikus, märkides, et terviseamet on andnud asjakohase soovituse mitmetele ettevõtetele ja asutustele, kes puutuvad avalikes kohtades kokku suurema hulga inimestega või suhtlevad riskirühma inimestega. "Samuti oleme soovitanud kohalikel omavalitsustel kaaluda, milliseid kavandatud üritusi viia läbi veebi teel, millised üldse edasi lükata."

Koroonaviiruse diagnoosi on saanud teiste seas ka viis Jõhvi põhikooli õpetajat. Kooli direktor Liina Mihkelson edastas esmaspäeval, et kuna peale õpetajate on haigestunud ka osa lastevanemaid, jääb ära 31. augustile planeeritud Jaama tänaval asuva asenduskoolimaja tutvustamine. 1. septembril on kavas korraldada aktus Jõhvi kontserdimajas vaid 1. ja 9. klasside õpilastele ning sinna on peale õpilaste ja õpetajate oodatud ainult emad ja isad. Ülejäänud klassidel on 1. septembril vaid klassijuhatajatund. Õppetööd on praeguse plaani järgi kavas alustada 2. septembril. "Lõpliku otsuse, mil viisil õppetöö toimuma hakkab, teeb kooli juhtkond nädala lõpus, konsulteerides terviseametiga," teatas Mihkelson. 

Marje Muusikuse sõnul tehakse õpetajate seas lähiajal uus testimine. "Loodame, et rohkem juurde ei tule. Aga samas näitas veel ühe õpetaja haigestumine, et nakatumiseks võib vahel piisata ka põgusast kontaktist," sõnas ta, märkides, et soovitab koolil edasised sammud väga tõsiselt läbi mõelda.  

Seoses osade töötajate nakatumisega seiskus eelmisel reedel esialgu nädalaks ligikaudu 700 töötajaga Estonia kaevandus. "Edasise töö osas teeb juhtkond uue otsuse sel neljapäeval," ütles Enefit Kaevanduste juhatuse esimees Andres Vainola. Ta märkis, et seisaku ajal on osa kaevureid, kel on veel kasutamata puhkusepäevi, puhkusel; teistele jätkab ettevõte praegu nende keskmise palga maksmist.  

Margus Kottise sõnul Ojamaa kaevnaduse hetkel töötab ja rakendatakse täiendavaid ettevaatusabinõusid viiruse leviku ärahoidmiseks. 

Terviseamet teeb "detektiivitööd" 

Ida-Virumaa haigestunutest üle poole haigestunutest Jõhvi valla elanikud, kes on peamiselt keskealised inimesed. "Kui nooremad inimesed põevad kergemini, siis on kahju, kui see viirus jõuab nende kaudu eakate inimesteni, kes on riskirühmas ja kel on ka kaasuvad haigused. Sel võivad olla väga rasked tagajärjed," ütles Muusikus. Ta märkis, et ka Ida-Viru keskhaiglas nädalavahetusel surnud 76aastase naiseni, kel olid mitmed muudki haigused, jõudis koroonaviirus noorema inimese kaudu. 

Tähelepanuväärne on seegi, et baaris Jõhvi Kelder 8. augusti õhtul olnud seltskonnast laiema leviku saanud koroonaviirus tuvastati alles siis, kui ühe tol õhtul seal olnud inimese eakam sugulane haigestus ja haiglasse pöördus. Seal tehti talle ka koroonatest ning sealtpeale on terviseameti töötajad detektiividena harutanud haigestumise jada ja püüdnud kindlaks teha inimeste ringi, kellega nad on järgnenud nädalatel kokku puutunud.  

Kuidas nakkus Jõhvi keldribaari jõudis, ei oska Marje Muusikus öelda. "Praeguse teadmise juures oli kolmel inimesel võimalik see nakkus sinna tuua. Neil kõigil oli olnud kokkupuude varasemate haigetega, aga nad ei teadnud seda. Kes neist kolmest see oli, on tagantjärele võimatu tuvastada," tõdes ta.   

Viiruse leviku pidurdamiseks keelas Ida prefekt Tarvo Kruup alates läinud laupäevast öise alkoholimüügi Ida-Virumaa meelelahutusasutustes ajavahemikus kella 23-6.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles