Ida-Virumaa turismiettevõtted soovivad vaktsineerimise vanusepiiri alandamist

Erik Gamzejev
Copy
Uus leping annab meile muuhulgas juurdepääsu uute võimalike viiruse tüvede vastu kohandatud vaktsiinidele.
Uus leping annab meile muuhulgas juurdepääsu uute võimalike viiruse tüvede vastu kohandatud vaktsiinidele. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Rohkem kui poolsada Ida-Viru ettevõtet soovib, et valitsus alandaks kaitsepookimise vanusepiiri ja vaktsineerima hakataks ka ettevõtete kaupa. 

Kokku enam kui paari tuhande töötajaga ettevõtted teevad valitsusele edastatud pöördumises ettepaneku, et erandina võiks Ida-Virumaal vaktsineerida lisaks praegustele sihtrühmadele ka nooremaid inimesi ja teha seda ettevõtete kaupa, alustades turismi- ja teenindussektorist.

Pöördujad soovivad leida lahenduse, kuidas kiirendada Ida-Virumaal vaktsineerimise tempot ja jõuda ülejäänud Eestiga samale tasemele ning naasta normaalse elutegevuse juurde koos teiste Eesti piirkondadega. Seda ei ole võimalik saavutada põhimõttelisi muudatusi tegemata.

Ida-Viru turismikoordinaatori Kadri Jaloneni sõnul on pöördumisega kutsutud ühinema ka teised ettevõtted, kes jagavad samu seisukohti. 

Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor Hendrik Agur kutsus reedel Ida-Virumaa koolinoori üles tooma oma vanavanemaid vaktsineerima. "Kui lähiajal hakatakse vaktsineeritute ja COVID-19 haigete suhtarvu põhjal riiki lukust lahti keerama ja ka õpilasi kooli lubama, siis meie oleme kõige viimased, keda kooli võidakse lubada, sest Ida-Virumaal on jätkuvalt kõige rohkem vaktsineerimata inimesi ning koos Tallinnaga COVID-19 haigeid," märkis ta. 

"Lähme oma vanavanematele ja riigile appi! Räägime kodudes, helistame, selgitame ja veename oma väärikas eas sugulasi-tuttavaid vaktsineerima tulema. Aitame neil internetis ajad broneerida ja toome nad süstima! Teeme selle ära!" kutsus Agur üles. 

Kui Eestis keskmiselt on esimese vaktsiinisüsti saanud 18,7 protsenti elanikest, siis Ida-Virumaal vaid 11 protsenti.   

Ühispöördumine: Ida-Viru ettevõttete ettepanekud maakonna madala vakstineerimisaktiivsuse lahendamiseks: kollektiivide vaktsineerimine, vanusepiiri alandamine

Lugupeetud Vabariigi Valitsus, Ida-Viru Ettevõtluskeskus maakondliku arenduskeskusena viis 07.-09.04.21 läbi vaktsineerimislahenduste kiirkaardistuse.

Kaardistus toimus peamiselt turismisektoris, mis on kriisis enim pihta saanud ning kelle ellujäämiseks on saabuv suvi kriitilise tähtsusega. Ettevõtted näevad, et ilma vaktsineerimistegevuste muudatuseta ei saa eeldada, et tulemused muutuvad.

Ettevõtted teevad ettepaneku, et riik näeks ette Ida-Virumaale vakstineerimiserandi ja lisaks praegustele vaktsineerimise sihtrühmadele:

1) alustaks ettevõtete kaupa vaktsineerimist, sest kiire grupiviisiline organiseerumine annab suured inimrühmad. Esmaselt võiks järjekorda võtta turismi- ja teenindussektori, kes vahetult kliente teenindavad.

2) ja/või alandaks vaktsineermise vanusepiiri.

Taustast

Ida-Virumaa vaktsineerimistase on pea poole madalam ülejäänud Eestist ning üleval on küsimus, kuidas siinset vaktsineerimistempot kiirendada.

Maakonnas valitseb erandlik olukord, mida iseloomustavad eelkõige: madal vaktsineerimisaktiivsus, Eesti suurim tööpuudus, madalaim ettevõtlusaktiivsus ning kõige pikemalt piirkonnale kehtestatud piirangud.

Kiirkaardistusel küsiti ettevõtete ettepanekuid, kuidas Ida-Virumaal vaktsineerimise aktiivsust tõsta. Kokku jõudis ettepanekutega liituda ligi 50 ettevõtet/asutust, kelle töökollektiivides töötab kokku ligi 2000 inimest.

Ettevõtete pöördumise põhiline eesmärk on leida lahendus, kuidas Ida-Virumaa saaks vakstineerimise tasemelt kiirelt ülejäänud Eestiga samale tasemele. Seda selleks, et Ida-Virumaa ei hoiaks all Eesti keskmist vaktsineerimistaset ja saaks naasta normaalse elutegevuse juurde koos ülejäänud Eesti piirkondadega.

Palume tagasisidet, kuivõrd meie ettepanekutega on võimalik arvestada ning oleme valmis aruteludeks, kuidas ettevõtjad saavad kaasa aidata Ida-Virumaal vaktsineerimise operatiivseks korraldamiseks.

Lisainfo pöördumise kohta: Ida-Viru Ettevõtluskes, turismikoordinaator Kadri Jalonen, kadri.jalonen@ivek, tel 5174236.

Lugupidamisega, Pille Sööt Juhatuse liige Ida-Viru Ettevõtluskeskus SA

Pöördumisega liitunud ettevõtted/asutused:

1. Ida-Viru Ettevõtluskeskus SA

2. Mehntack OÜ

3. Tertur OÜ

4. BLUERAY OÜ

5. Nutifikaator OÜ

6. Valdus OÜ

7. Valaste Puhkeküla OÜ

8. Trahter Mimino OÜ (Gruusia trahter Mimino)

9. Alutaguse Matkaklubi

10. Saka Mõis OÜ

11. K1R OÜ

12. Lekuur OÜ

13. SA Kukruse Polaarmõis

14. SA Vaba Lava

15. Oü Adrenaator Grupp

16. Kohtla-Järve Põlevkivimuuseum

17. Franzia restoran

18. Narva Linna Arenduse ja Ökonoomika Amet

19. Ida-Viru Ettevõtluskeskus

20. Gruusia trahter Mimino / Trahter Mimino OÜ

21. Lammasmäe Puhkekeskus OÜ

22. Fortaco Estonia OU

23. Meresuu SPA & Hotel (SPA Tours OÜ)

24. Parim Seltskond OÜ

25. Raudlaeva Maja MTÜ

26. AS Svarmil

27. Mann Grupp OÜ

28. SA Eesti Kaevandusmuuseum

29. e-Axiom OÜ

30. Tiina Eripuhastus OÜ

31. Primatek Coatings OÜ

32. OÜ Advance AveNue

33. Slavil Oil OÜ

34. LÜLI OÜ

35. Saka Mõis OÜ

36. OÜ Paemetsa

37. Kauksi puhkemaja/Kauksi Motell OÜ

38. Kauksi puhkeküla/OÜ Kauksi Rand

39. AS Norwes Metall

40. Catering Kene OÜ

41. Narva-Jõesuu Huvikeskus

42. külalistemaja Kukruse Residents

43. Central Hotell OÜ Etapp SN

44. Laine Külalistemaja OÜ Etapp SN

45. Mustard OÜ

46. AS Toila Sanatoorium

47. RRLektus AS

48. Motus spordiklubi

49. S Silmarõõm OÜ

50. SA Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus

51. Purtse Mõis OÜ

52. SKW Eesti OÜ

Pöördumisega saab kuni 13. aprillini liituda siin.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles