Kohtla-Järve linnavõim süüdistab riigigümnaasiumi eliitkooli loomises (1)

Põhjarannik
Copy
Sel õppeaastal pakkus Kohtla-Järve gümnaasium õppimisvõimalust umbes sajale 10. klassi astunud lapsele, kellest pooled otsustasid siiski minna õppima teistesse omavalitsustesse.
Sel õppeaastal pakkus Kohtla-Järve gümnaasium õppimisvõimalust umbes sajale 10. klassi astunud lapsele, kellest pooled otsustasid siiski minna õppima teistesse omavalitsustesse. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kohtla-Järve linnavõim süüdistab riigigümnaasiumi juhtkonda eestikeelse eliitkooli loomises, kuhu tavaõpilased enam ei pääse, teatas ERR.

Kaks aastat tagasi alustas Kohtla-Järve gümnaasiumis õpinguid üle 300 õpilase. Praegu on neid poole vähem. Kuid samal ajal sõidab ainuüksi 30 kilomeetri kaugusele Sillamäele igal hommikul õppima üle saja gümnaasiumiõpilase. Kohtla-Järve linnavõim peab sellist olukorda ebanormaalseks.

"Kui neid gümnaasiume oleks meil siin Kohtla-Järvel mitu, siis oleks võinud olla üks eliitgümnaasium, kuhu võetakse ainult neid lapsi, kes on 100 protsenti õppinud eesti keeles ja kellel on väga head koolitulemused. Aga on üksainus gümnaasium ja linn maksab 120 000 aastas teistele omavalitsustele oma eelarvest sellepärast, et meie gümnaasium ei võtnud neid vastu. Ja see ei ole ju normaalne, et riik ehitas uue kooli ja see kool on poole õpilaste arvuga. See on riigi raha raiskamine," rääkis Kohtla-Järve linnapea Ljudmila Jantšenko.

Riigigümnaasium tõrjub linnavõimu süüdistusi ning viitab koolilaste valikule ja põhikoolide õppekvaliteedile.

"See on ikkagi puhtalt õpilaste enda valik, millise kooli nad valivad. Venekeelsetest põhikoolidest õpilased, kelle emakeel on vene keel, kes on ka õppinud ja põhikooli lõpetanud vene keeles, nendel on tõenäoliselt mugavam jätkata õpinguid vene keeles. Aga meie kool töötab 100 protsenti eestikeelse õppekava järgi. Tõsiselt peab peeglisse vaatama kohalik omavalitsus, millisel tasemel lõpetavad õpilased põhikooli, millised on nende teadmised eesti keeles, aga ka reaalainetes," lausus Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor Hendrik Agur.

Sel õppeaastal pakkus Kohtla-Järve gümnaasium õppimisvõimalust umbes sajale 10. klassi astunud lapsele, kellest pooled otsustasid siiski minna õppima teistesse omavalitsustesse.

Põhjarannik kirjutas aasta tagasi, et Kohtla-Järve riigigümnaasiumi valmimine on kõvasti kasvatanud Sillamäe gümnaasiumi populaarsust ning eelmisel õppeaastal suurenes õpilaste arv ligemale saja võrra ja põlevkivilinnast tulijatele pandi käima eraldi bussiliin.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles