Jõhvi vald eraldas Ukrainale raha ja avab abikogumispunktid

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Jõhvi vallas saab ukrainlastele abi viia kolme kogumispunkti. Pilt on tehtud Narva kogumispunktis.
Jõhvi vallas saab ukrainlastele abi viia kolme kogumispunkti. Pilt on tehtud Narva kogumispunktis. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Jõhvi vallavalitsus eraldas reservfondist 15 000 eurot Ukraina partneromavalitsustele, mis oli vastuseks sõpruslinna Lõpovetsi abipalvele.

Mitu organisatsiooni on otsustanud vallavalitsusega seljad kokku panna, et Lõpovetsi elanikke ka edasi aidata.

"Lõpovets asub Kesk-Ukrainas, kus otsest sõjategevust praegu ei toimu, aga sisepõgenikud liiguvad üle riigi ja piirkonnas on loodud omakaitse, mistõttu vajavad nad samuti abi. Lõpovetsi linnast saabus abipalve nimekirjaga, mida neil oleks vaja: padjad-tekid-linad, meditsiinitarbed jms. Hakkame ühiselt abi andmist korraldama," rääkis kaitseliidu Alutaguse maleva liige Kalev Naur.

Tema esimene kontakt Lõpovetsiga jääb rohkem kui kümne aasta taha, kui Ukraina linna delegatsioon käis Jõhvis ja kutsus osalema Euroopa päevadel. "Käisime tookord Valge Hobu klubiga Ukrainas kultuurireisil ja suhted on jäänud."

Jõhvi abisaadetise kohaleviimiseks loodab Kalev Naur hankida pruugitud transpordivahendi, mis jääks sõpruslinnale.

Samal ajal on vaja aidata ka ukrainlasi, kes sõja eest põgenedes Jõhvi jõuavad. Riide- ja majapidamiskraami võtab vastu metodisti kiriku Jõhvi koguduse kogumispunkt. Koguduse pastori Artur Põllu sõnul on põgenikel võimalus humanitaarabist endale sobivad rõivad valida. Samal ajal saab seal pakkuda ukrainlastele ka rakendust.

Inimesed on vallavalitsusele teada andnud paarikümnest elamispinnast, kus põgenikud saaksid ajutiselt elada. "Ainult üks soovis, et põgenik tasuks kommunaalkulud, ülejäänud olid valmis elamispinna täiesti tasuta andma. Inimesed on väga lahked," ütles Jõhvi vallavanem Maris Toomel, lisades, et siiani on Jõhvi saabunud põgenikud leidnud peavarju sugulaste juures.

Humanitaarabi kogumise punktid Jõhvi vallas

  • Jõhvi gümnaasium aadressil Hariduse 5b, Jõhvi (reedel kella 14-17), telefon 5886 0353. Tuua võib hügieenitarbeid (sh niiskeid salvrätikuid, hambaharju, hambapastat, seepe, šampoone, dušigeele, hügieenisidemeid, mähkmeid jmt).
  • MTÜ Jõhvi Pensionäride Ühendus aadressil Kooli 2, Jõhvi (teisipäeval kella 10-13 ja 18.30-20, neljapäeval 10-13), telefon 5391 0266. Tuua võib hügieenitarbeid (sh niiskeid salvrätikuid, hambaharju, hambapastat, seepe, šampoone, dušigeele, hügieenisidemeid, mähkmeid jmt).
  • Metodisti kiriku Jõhvi koguduse kogumispunkt aadressil Tartu mnt 32, Jõhvi (esmaspäeval, kolmapäeval, laupäeval kella 10-12), telefon 5057 679. Tuua võib uueväärseid riideid lastele ja täiskasvanutele, köögi- ja kodumajapidamise tarvikuid (sh potte, panne, sööginõusid jmt).
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles