Kaks ministrit tahavad keskkonnatasudest kogutud raha märksa rohkem Ida-Virumaale suunata

Põhjarannik
Copy
Põlevkivi kaevandamine Kiviõli Keemiatööstuse karjääris. Ida-Viru ettevõtete poolt riigile makstavatest keskkonnatasudest jõuab praegu maakonda tagasi vähem kui 8 protsenti.
Põlevkivi kaevandamine Kiviõli Keemiatööstuse karjääris. Ida-Viru ettevõtete poolt riigile makstavatest keskkonnatasudest jõuab praegu maakonda tagasi vähem kui 8 protsenti. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Keskkonnaminister Madis Kallas ja kultuuriminister Piret Hartman kavatsevad algatada seadusemuudatuse, mis suurendaks Ida-Virumaale tagastatavat keskkonnatasude mahtu vähemalt kaks ja poolt korda. See tooks maakonda juurde ligikaudu seitse miljonit eurot.

Praegu jõuab Ida-Virumaa ettevõtete poolt riigile makstavatest keskkonnatasudest maakonda tagasi vähem kui kaheksa protsenti ehk ligikaudu 4,6 miljonit eurot aastas.

"Praegune keskkonnatasude tagastamise süsteem ei ole regionaalarengu ja Ida-Virumaa elukeskkonna parandamise vaates jätkusuutlik. Ida-Virumaa on läbi aastate olnud meie energiajulgeoleku garant. Kohalikud omavalitsused ja sealsed elanikud peavad saama tagasi kindlustunde, et nende panus Eesti energiajulgeolekusse on õiglaselt hüvitatud. Meie ettepanek on kahekordistada Ida-Virumaa omavalitsustele laekuvad keskkonnatasud, et maakonnale tagastatav tasude osakaal oleks vähemalt 20 protsenti," ütles keskkonnaminister Madis Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles