Eestist väljasaadetud narvalane loodab kohtu kaudu tagasi saada (20)

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Sergei Neprimerov
Sergei Neprimerov Foto: unknown

Eesti riik tühistas 66aastase narvalase elamisloa, kes on peaaegu kogu elu Eestis elanud. Ta suundus Narvast Ivangorodi, kuid tagasi üle teda silla enam ei lubatud. Nüüd peab mees Eesti riigiga kohtulahingut. 

Venenemaa kodanik Sergei Neprimerov jäi Eesti elamisloast ilma, kuigi elas Eestis alates 8. eluaastast. Vene väljaanne Fontanka teatas, et 30. septembril siirdus ta Narvast Ivangorodi oma tuttava matusele. Ent Eesti piirivalvurid teda enam tagasi ei lubanud ja andsid talle üle dokumendi viieaastase sissesõidukeeluga Eestisse ning Schengeni viisaruumi.

"Mulle öeldi, et minu elamisluba on tühistatud seoses sellega, et kujutan endast ohtu Euroopa Liidule. Mind pandi autosse, viidi piiripunkti nr. 2, juhatati sillale, tagastati pass, võeti ära ID-kaart ja kõik. Jäin sillale seisma ning kogu varast oli mul telefon ning vihmavari," rääkis Neprimerov väljaandele.

Vastavalt Eesti võimude väljastatud dokumentidele oli mehe elamisloa tühistamise aluseks Neprimerovi osalemine venemeelsetes aktsioonides. Muuhulgas korraldas ta 9. maid (Venemaa võidupüha) tähistavaid üritusi ning nn Narva sakslastest vabastamise päeva tähistamist. 

Fontanka viitab Eesti ametivõimude väidetele mille kohaselt "Neprimerov osales aastaid üritustel provokatsioonilisel moel: kandis Vene Föderatsiooni lippe, Venemaa sõjaväevormi ja muud Vene Föderatsiooni sümboolikat."

Praegu elab Neprimerov tuttavate korteris Ivangorodis ja üritab Eesti kohtus enda elamisloa tühistamist vaidlustada. "Seoses poliitilise olukorraga sinna tagasiteed mul pole ja isegi viie aasta pärast, kui Eestis ei toimu võimuvahetust. Pean siin end kuidagi sisse seadma," sõnas Neprimerov. 

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles