Ida-Virumaa valijate huvi riigikogu valimiste vastu on kõvasti madalam kui mujal Eestis

Põhjarannik
Copy
Üks kaheksast Ida-Virumaa valimisjaoskonnast, kus saab hääletada terve nädala jooksul, asub Jõhvi vallavalitsuses.
Üks kaheksast Ida-Virumaa valimisjaoskonnast, kus saab hääletada terve nädala jooksul, asub Jõhvi vallavalitsuses. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Riigikogu valimiste kolme esimese päevaga andis oma hääle 10,6 protsenti Ida-Viru valijatest, mis on ligemale poole väiksem näitaja Eesti keskmisest.

Eelhääletuse kolme esimese päevaga oli Ida-Virumaal hääletanud 5887 inimest. Neist 4209 hääletasid elektrooniliselt ja 1678 tegid seda hääletamissedeliga linna- ja vallakeskustes avatud jaoskondades. Ida-Virumaal on valijaid nimekirjas üle 55 000.

Kolmapäevaks õhtuks oli riigikogu valimistel üle Eesti hääletanud jaoskonnas 52 180 ja interneti teel 145 253 valijat. Eestis kokku oli hääletanud 197 433 valijat ehk 20,4 protsenti valijaist.

Madala valimisaktiivsuse poolest oli Ida-Virumaale kõige lähemal Valgamaa, kus oli hääletanud 15,4 protsenti valijatest. Üle 25 protsendi ulatus valimisaktiivsus Hiiumaal, Tallinnas ja Tartus.  

2019. aasta riigikogu valimistel oli Ida-Virumaa samuti kõige madalama osalusega maakond, kus valimisaktiivsuseks kujunes lõpuks 48,2 protsenti. Eesti keskmine oli 63,7 protsenti. Samal aastal maikuus toimunud Euroopa Parlamendi valimistel oli valimisaktiivsus Ida-Virumaal aga kõigest 24,3 protsenti, Eestis keskmiselt samas 37,6 protsenti.

E-hääletamine kestab ööpäev ringi kuni laupäeva, 4. märtsi õhtul kell 20ni. Kuni neljapäeva, 2. märtsini saab valdade ja linnade ning Tallinna linnaosade keskustes hääletada kella 12-20. Igas keskuses on avatud vähemalt üks jaoskond ja seal saavad hääletada kõik, sõltumata oma registrijärgsest elukohast.

Valimisnädala reedest pühapäevani on avatud kõik 405 valimisjaoskonda üle Eesti. Siis saab valija hääletada ükskõik millises oma elukohajärgse valimisringkonna valimisjaoskonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles