Keskkonnaamet üllitas raamatu Virumaa lendoravatest

Põhjarannik
Copy
Lendoravaraamatut saab lugeda ka veebis.
Lendoravaraamatut saab lugeda ka veebis. Foto: Keskkonnaamet

Lendorava-aasta puhul ilmunud „Lendoravaraamatust“ saab meie metsades elava salapärase imetaja kohta mõndagi põnevat teada.

Raamat annab ülevaate lendorava bioloogiast, eluviisist ja käitumisest. Talletatu on ka lendorava uurimise ajalugu Eestis alates tema esmamainimistest 18. sajandi lõpus kuni tänapäevani välja. Vaadeldaks lendorava kui vanade metsade elustiku katusliigi kaitset ja sellega kaasnevaid probleeme metsaomanike vaates. Raamatusse on kogutud inimeste meeleolukaid meenutusi kohtumistest lendoravatega.

“Ida ja lääne piiril elava väikerahvana on meie kohus kaitsta siinset, oma levikuala piiril elavat lendoravat. Me oleme saatusekaaslased. Lendorava elujõud ja käekäik on omamoodi sümbol ja märk ka eestluse elujõust,“ ütleb raamatu autor Jaanus Vaiksoo.

Rohkete fotode ja illustratsioonidega kujundatud raamatu koostanud Jaanus Vaiksoo konsultantideks olid Uudo Timm, Liisa Rennel ja Tõnu Laasi, kujundas Eike Ülesoo.

20. sajandi esimesel poolel Eestis veel küllalt laialt levinud loom pesitseb tänapäeval üksnes Virumaal, peamiselt Alutaguse vanades metsades. Lendoravast on kujunenud Eesti looduskaitse sümbol – haruldane liik, kelle elukeskkonna säilitamine eeldab väga kaugele ulatuvat pilku, kuidas ühendada omavahel loodust säästev metsade majandamine ja põliste ökosüsteemide hoidmine.

Lendoravaraamatu veebiversiooniga saab tutvuda SIIN. Trükitud raamatud jagatakse jaotuskava alusel partneritele, huvigruppidele, metsaomanikele, Virumaa koolidele ja loodusõppe asutustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles