Keskkonnaamet tegi esimese sammu uue õlitehase käivitamise suunas

Põhjarannik
Copy
Riigikohus pani oma otsusega uue õlitehase ehituse seisma, viidates asjaolule, et tehase puhul pole piisava põhjalikkusega käsitletud keskkonnariske.
Riigikohus pani oma otsusega uue õlitehase ehituse seisma, viidates asjaolule, et tehase puhul pole piisava põhjalikkusega käsitletud keskkonnariske. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Keskkonnaamet tunnistas nõuetele vastavaks Enefit 280-2 õlitehase keskkonnamõju hindamise aruande. Mõjuhinnangu valmimise järel teeb keskkonnaamet ligikaudu kuue kuu jooksul otsuse tehase tegevuse alustamiseks vajaliku keskkonnakompleksloa andmise kohta.

"Keskkonnamõju hindamise aruande nõuetele vastavaks tunnistamine tähendab, et nüüd on keskkonnaametil olemas vajalikud alusmaterjalid, et hakata sisuliselt kaaluma seda, kas ja millises mahus saab õlitehas tööd alustada," ütles keskkonnaameti peadirektori asetäitja keskkonnakasutuse valdkonnas Erik Kosenkranius.

Keskkonnamõju hindamise aruanne käsitleb Auvere uue õlitootmisseadme Enefit 280-2 võimalikku keskkonnamõju. Nõuetele vastavaks tunnistatud aruanne on keskkonnaametile Enefiti taotluses esitatud andmete ja parima võimaliku tehnoloogia dokumentide kõrval aluseks õlitehase tegevuseks vajaliku keskkonnakompleksloa menetlemisel ja loa tingimuste seadmisel.

"Õlitehas saab tegevuse alustamiseks vajaliku keskkonnakompleksloa üksnes siis, kui veendume, et negatiivse keskkonnamõju tasakaalustamiseks on olemas leevendus- ja kompensatsioonimehhanismid ning kavandatud tootmismaht on vastuvõetav. Loa menetluse käigus on ettevõttel võimalik oma esialgset taotlust muuta," ütles Kosenkranius.

Nõuetele vastavaks tunnistatud keskkonnamõju hindamise aruandes on arvesse võetud ja käsitletud ka neid küsimusi, mis kohtus tühistatud ehitusloa aluseks olnud mõjuhindamise aruandes puudusid. Nii on teisipäeval allkirja saanud aruandes välja toodud ka uttegaaside ja fenoolvee käitlemisega seotud ohud ning käsitletud tehase võimalikku mõju Natura 2000 võrgustiku aladele.

Riigikohus tühistas tänavu oktoobris ASile Enefit Power õlitehase rajamiseks antud ehitusloa, sest loa andmisel tehti vigu keskkonnamõju hindamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles