Sillamäe muuseumi heategevuslaat kogub populaarsust

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Irina Zamarina sõnul on laatade korraldamine vaevanõudev ettevõtmine, ent kuna inimesed ootavad neid laatasid väga, siis jätkavad nad seda traditsiooni ka tulevikus.
Irina Zamarina sõnul on laatade korraldamine vaevanõudev ettevõtmine, ent kuna inimesed ootavad neid laatasid väga, siis jätkavad nad seda traditsiooni ka tulevikus. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

5.-15. detsembrini peeti Sillamäe muuseumis traditsioonilist talvist heategevuslaata, kust sajad ostjad endale ja oma lähedastele pühadekingitusi soetasid. Osa laada müügitulust läks puudega loomeinimeste toetuseks.

Laada korraldaja ja müüja, muuseumipedagoog ja projektijuht Irina Zamarina rääkis, et tänavu panid laadal üle 2000 eseme müüki 33 tootjat, sealhulgas tervisepuudega inimestega töötavad organisatsioonid Sillamäe Kodu, Sinimäe Kodu, Sillamäe Hea Hoog ja Sügis.

"Seda on rohkem kui mullu − müüjate ja ostjate arv kasvab iga aastaga," sõnas ta. "Laadal müüdi maha ligi kuussada toodet ning saadi nende eest 2624 eurot, millest ligemale 740 eurot läks puudega loomeinimeste toetuseks. See pole küll suur raha, aga kulub neile marjaks ära. Rõõmu teeb, et ostjad ootavad meie laata pikisilmi ja laada alalistel müüjatel on juba tekkinud oma "austajad", kes tulevad siia just nende toodete järele."

Zamarina sõnul oli sel aastal eriti populaarsed Sinimäe Kodu draakonikujulised käsitööseebid, padjad, kotid ja muud esemed, aga ka ehted ning villast ja puidust esemed. "Esimest korda olid esindatud Sinimäe Kodus elava Roman Sanga geomeetrilised pildid − need osteti kõik ära. Müügiks läks ka üle viiekümne purgi kodumoosi ja ämmakeele salatit."

Sillamäe muuseumi laadatraditsioon sai alguse 2016. aastal. Irina Zamarina andis tervisepuudega inimestele kästitöötunde, üheskoos meisterdati mitmesuguseid esemeid ja kui neid juba palju oli kogunenud, korraldati müüginäitus. Sellest ajast alates ongi sellest saanud traditsioon. Selliseid üritusi korraldatakse siin linnapäevade aegu ja enne jõule ning laadale kutsutakse lisaks oma linna elanikele osalema ka naabreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles