Läti kalamehed kipuvad Peipsil uttu kaduma

Põhjarannik
Copy
Foto: PÕHJARANNIKU ARHIIV

Viimase nädala jooksul on Peipsi järvel udus eksinud kokku veerandsada inimest, peamiselt lätlased. Õnneks leiti kõik inimesed üles ja kordoni patrullid tõid nad kaldale.

Mustvee kordoni juhi Jalmar Ernitsa sõnul on viimase nädala jooksul olnud Peipsi järvistul mitmeid juhtumeid, kus kalastajad on ekslikult sattunud piirirežiimialasse ning kahel korral on ka ebaseaduslikult piiri ületanud. Ühel puhul pidasid eksinud kalastaja Venemaa piirivalvurid kinni ning mees pidi öö veetma sealses arestikambris. Suurem osa eksinutest olid Lätist pärit kalastajad.

Ernits selgitas, et enamikku rikkumisi on võimalik inimestel endal ära hoida. "Enne kui piiriveekogule minna, tuleb jälgida jää- ja ilmastikuolusid, olgu selleks siis lumi, vihm või tugev udu. Lisaks tuleb selgeks teha, kus kulgeb piir ja kus tohib olla, sest vastasel juhul võib praegustes ilmastikuoludes tuua vales kohas liikumine, kus jää ei ole enam nii tugev, kaasa traagilise tagajärje," lisas ta.

Ta rõhutas, et rikkumiste ärahoidmiseks ning oma asukoha kindlakstegemiseks on vaja lisaks kalastusvarustusele ja isikut tõendavale dokumendile endaga kaasa võtta ka navigatsioonivahend ning enesele selle kasutamine selgeks teha. Lisaks peaks kaasas olema laetud mobiiltelefon, milles on kordoni kontaktnumber, kust vajaduse korral abi ja lisainfot küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles