Ida-Virumaa on mürgistusjuhtumite poolest esirinnas

Põhjarannik
Copy
Sageli on mürgistusjuhtumite põhjuseks organismi sattunud näriliste tõrjeks mõeldud mürgid.
Sageli on mürgistusjuhtumite põhjuseks organismi sattunud näriliste tõrjeks mõeldud mürgid. Foto: arhiiv

Ida-Virumaa on inimeste mürgistusjuhtumite poolest kolmandal kohal Eestis, samas pole siinsed inimesed kuigi varmad häda korral mürgistusliinile 16662 helistama.

"Lähenev kevad ja algavad aiatööd meelitavad üha enam inimesi õue. Aiatöödega käivad kaasas ka taimekaitsevahendid ja väetised, mis võivad aga hooletu käsitsemise korral olla inimesele ohtlikud," sõnas terviseameti mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder.

Erinevad taimede kaitsmiseks ning putukate ja näriliste tõrjeks kasutatavad ained toovad igal kevadel kaasa samas suurusjärgus mürgistusjuhtumeid kui seened sügiseti. Mürgistusjuhtumite koguarvestuses sammus Ida-Virumaa 2023. aastal esirinnas, rohkem juhtumeid oli vaid Tartu- ja Harjumaal. See tähendab, et 10 000 elaniku kohta registreeriti haiglas ravitud mürgistusjuhtumeid kõige rohkem just neis maakondades.

Mürgistusinfoliinile 16662 on erinevate tõrjevahendite ja väetistega seotud mürgistusmuredega pöördutud kokku ligi 1450 korral, millest 31 on olnud Ida-Virumaalt. Kõige enam juhtumeid on Ida-Virumaal seotud näriliste tõrjevahendite ja väetistega, sagedamini juhtuvad õnnetused kuni nelja-aastaste väikelaste ning 18-64-aastaste täiskasvanutega.

Eelmisel aastal küsiti aiakemikaalide ja putukatõrjevahenditega juhtunud õnnetuste korral mürgistusinfoliinilt nõu 125 korral. Kui näiteks Tartumaalt helistati 26 korral, siis Ida-Virumaalt eelistas telefonitsi nõu küsida vaid 3 inimest. Seega pöördutakse Ida-Virumaal mürgistusinfoliini asemel õnnetuse või mürgistuskahtluse korral pigem haiglasse. Samal ajal on aga suurem osa juhtumitest edukalt lahendatavad kodustes tingimustes.

Mare Oder julgustab mürgistuse või selle kahtluse korral helistama infonumbrile 16662. "Mürgistusinfoliinile helistades saab murelik helistaja selgust olukorra ohtlikkusest või ka asjatust kartusest, mistõttu oleks märgatavalt vähem põhjust haiglasse sõitmiseks või kiirabi kutsumiseks," selgitas Oder ja soovitas mürgistusinfo numbri 16662 telefoni salvestada, et see oleks vajaduse korral kiirelt leitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles