VIDEO Maailma parimad kettaheitjad kogunevad Jõhvi

Erik Gamzejev
Copy
Foto: Postimees

Kuu aja pärast, 23. mail Jõhvis toimuval rahvusvahelisel kergejõustikuõhtul osalevad maailma parimad kettaheitjad ja tugevat konkurentsi on oodata ka teistel aladel.

Võistluse peakorraldaja Mati Lilliallik ütles, et osalemist on kinnitanud nii rootslasest olümpiavõitja Daniel Stahl kui ka sloveenist maailmameister Kristjan Čeh. Lisaks võib Jõhvi jõuda ka hiljuti USAs uue kettaheite maailmarekordi 74.35 püstitanud leedulane Mykolas Alekna.

"Alekna on Jõhvi võistluse vastu huvi ilmutanud, kuid tema osalemine sõltub sellest, milliseks täpsemalt kujunevad tema plaanid valmistumisel eelseisvateks suurvõistlusteks ja millal ta peab õigeks USAst Euroopasse tulla," sõnas Lilliallik, märkides, et lisaks maailma absoluutsetele tippudele on starti tulemas veel hulk teisigi väga tugevaid kettaheitjaid. Esialgses osalejate nimekirjas on ligemale kümnel sportlasel isiklik rekord üle 60 meetri.

Eelmisel aastal korraldasid Čeh ja Stahl Jõhvis sellise põneva võistluse, kus mõlemad heitsid üle 71 meetri ja Čehi võidutulemus 71.86 jäigi eelmisel aastal maailma pikimaks kettakaareks.

"Jõhvi staadioni hindavad maailma kettaheitjad tänu sellele väga kõrgelt ja sellest tuleb ka suur soov siia võistlema tulla, et teha suurvõistluste, juunis toimuvate Euroopa meistrivõistluste ja juulis algavate olümpiamängude eel head tulemused," sõnas Lilliallik.

Lisaks kettaheitele soovib Jõhvis ka teistel aladel võistelda arvukalt välisriikide kergejõustiklasi, kuna Jõhvi kergejõustikuõhtu kuulub ülemaailmsesse võistlussarja World Athletics Continental Tour, kus saab koguda hinnalisi reitingupunkte, mis on vajalikud pääsuks tiitlivõistlustele. "Tulla soovijaid on enneolematult palju, peame hoolega valima, keda kutsuda," märkis Lilliallik.

Nii näiteks on tugevat konkurentsi oodata ka naiste kõrgushüppes ja Lilliallik loodab, et Jõhvis on võimalik sel alal võistlemas näha maailma paremikku kuuluvaid sportlasi. Nimesid ta praegu veel ei nimeta ja lõplik osalejate nimekiri selgub 17. mail. Kuid teada on, et kõrgushüppe maailmameister, ukrainlanna Yaroslava Mahuchikh, kelle isiklik rekord on maailmarekordi lähedane 2.06, elab ja treenib Tallinnas. Kui Jõhvi võistlus peaks klappima tema plaanidega, siis võib ta Jõhvis kohal olla.

Lisaks meeste kettaheitele ja naiste kõrgushüppele on Jõhvi kergejõustikuõhtul kavas ka meeste ja naiste vasaraheide, kuulitõuge, kaugushüpe ja kolmikhüpe ning 100 ja 800 meetri jooks, 110 meetri tõkkejooks ning 4x100 m teatejooks. Uuendusena joostakse ka 60 meetrit. Lilliallik selgitas, et kuna sellest aastast ei peeta rahvusvahelises kergejõustikus jooksualadel eraldi arvestust välis- ja sisevõistluste tulemustes, vaid pikal ja lühikesel rajal, siis on 60 m jooksus, mis varem oli vaid siseala, võimalik võistelda ka välistaadionidel. 60 meetri jooksu võttis ta Jõhvi võistluse kavva, et anda eelkõige Eesti esisprinterile Karl-Erik Nazarovile, kes mullu püstitas Jõhvis 100 m jooksus Eesti rekordi 10,18, hea võimalus koguda reitingupunkte, mis aitaks tal jõuda Euroopa meistrivõistlustele. "60 meetri jooks peaks seniste tulemuste põhjal talle hästi sobima ja publikul on ka erakordne võimalus seda ala staadionil vaadata," sõnas Lilliallik.

Ta lisas, et võistluskava koostades pidaski ta silmas Eesti kergejõustiklasi, kes sihivad pääsu EMile või olümpiale, et neil oleks võimalik koguda Jõhvi võistlusel reitingupunkte.

Lilliallik loetles, et eestlastest pürgivad tiitlivõistlustele sprinterid Karl Erik Nazarov, Henri Sai, Õilme Võro, Ann Marii Kivikas, Miia Ott ja teatenaiskond, tublid tõkkejooksjad Diana Suumann, Kreete Verlin, Anna Maria Millend ning Keiso Pedriks, kõrgushüppelootused Elisabeth Pihela, Karmen Bruus, Valeria Smirnova, vasaraheitjad Adam Kelly, Kati Ojaloo ja Anna Maria Orel, kaugushüppajad Liisa-Maria Lusti ja Hans-Christian Hausenberg, keskmaajooksjad Uku Renek Kronbergs, Deniss Salmijanov ja Helin Meier, kuulitõukaja Jander Heil, kettaheitja Priidu Niit ning mitmed teisedki. Eeldatavasti näeb suuremat osa neist 23. mail ka Jõhvi staadionil. "Kui siinsed kergejõustikusõbrad neid toetavad ja ilmaolud on head, siis sünnivad ka head tulemused nagu mullu," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles