Laagna Vanatares jääb lipupäeva meenutama sinimustvalge seinapannoo

Põhjarannik
Copy
Saja neljakümnest heegeldatud motiivist seinapannoo kaunistab Vanatare seina. Mälestust jäädvustab endale Imbi Vassiljeva.
Saja neljakümnest heegeldatud motiivist seinapannoo kaunistab Vanatare seina. Mälestust jäädvustab endale Imbi Vassiljeva. Foto: Erakogu

Maarahvaselts Vanatare tähistas uhke peoga Eesti lipu 140. aastapäeva, mida jääb pikaks ajaks meenutama saja neljakümnest heegeldatud motiivist valmistatud seinapannoo.

"Kohalik kogukond soovis lipu soliidset aastapäeva jäädvustada kauemaks ning anda edasi oma soojust ja austust meie kaunite rahvusvärvide vastu. Nii valmiski seinapannoo, mis nüüd kaunistab Vanatare seina," ütles maarahvaseltsi Vanatare liige Eevi Paasmäe.

Eesti lipu 140. aastapäevale pühendatud seinapannoo valmis Helen Paasmäe, Tiiu Assafrei, Liidia Kaasiku, Tiiu Tuuderi, Maire Sarve, Kairi Johannese, Nina Frolkova, Cato Reimo, Liina Piirisalu, Veronika Stepanova, Vera Chernova ning Eevi Paasmäe usinuse, nobedate näppude ja loomingulise mõtte tulemusena. Pannoo kujunduse autor on Helen Paasmäe.

"Pannoo idee tekkis juba veebruaris, märtsis kogunesime Vanataresse, selgitasin ideed ja tegin üleskutse leida heegeldajaid, neid leidus ja juba hakkasimegi väljavalitud mustri järgi heegeldama. Maikuu kulus pannoo kokkuõmblemisele, see polnudki nii kerge, aga tegijad said hakkama," meenutas Eevi Paasmäe.

Paljud silmapaarid said pannood imetleda 2. juunil Eesti lipu 140. aastapäevale pühendatud peol. Peoplatsile olid vaatamiseks üles pandud ka laste joonistused − juba aprilli alguses kuulutas Vanatare välja laste joonistuskonkursi, millest võtsid osa Narva-Jõesuu koolide ja lasteaedade lapsed. Konkursile laekus 44 tööd.

Eesti lipust ja trikoloorist rääkis Narva-Jõesuu eesti seltsi Kalju esimees Tiiu Toom ning üles oli pandud näitus meie rahvusvärvide rahvuslipuks kujunemise loost. Kirevates rahvariietes tantsijad lisasid peole hoogu. Tantsurõõmu pakkusid Narva-Jõesuu tantsukollektiiv Kullerkupp, Narva eesti seltsi tantsurühm Värtnad, Narva eesti gümnaasiumi neidude rühm Päikeseratas ning Sillamäe tantsutrupp Anfass.

Ükski pidu ei piirdu ainult tantsuga. Kõlasid ka rõõmsad laulud Narva-Jõesuu lastekoori ning Sillamäe kultuurikeskuse naisansambli Oi, Da esituses. Peolisi rõõmustas oma laulu ja akordionimänguga Vladimir Karjalainen.

Vaimulik Avo Kiir õnnistas peopäeval sisse maarahvaseltsi Vanatare vastvalminud lipu. Eesti lipu 140. aastapäevale pühendatud pidu sai teoks tänu Eesti kultuurkapitali, kohaliku omaalgatuse programmi ja Narva-Jõesuu linnavalitsuse toetusele.

Tagasi üles