Vallajuhtide arvates võiks kodualuse maa eest edaspidi sümboolset maamaksu maksta

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Uus seadus tõstab elamu- ja õuemaa ning muu sihtotstarbega maa maksimaalset maamaksumäära, maatulundusmaa puhul see ei muutu.
Uus seadus tõstab elamu- ja õuemaa ning muu sihtotstarbega maa maksimaalset maamaksumäära, maatulundusmaa puhul see ei muutu. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

President Alar Karis kiitis heaks maamaksuseaduse muutmise seaduse, mis annab kohalikele omavalitsustele suuremad võimalused otsustada nii maamaksu suuruse kui kodualuse maa maksusoodustuse üle.

Maamaksuseadust muutes tahab riik parandada kohalike omavalitsuste võimalusi kohalikku elu korraldada. Regionaalminister Piret Hartmani sõnul aitavad seadusega tehtavad muudatused muu hulgas tasandada ka nende kohalike omavalitsuste sissetulekuid, kelle eelarve kasvutempo kavandatava kohalike omavalitsuste rahastamismudeli tulemusel väheneb.

Uue seaduse järgi saavad kohalikud omavalitsused alates 2026. aastast ise kehtestada maamaksu aastase kasvu piirmäära vahemikus 10 kuni 100 protsenti. Maamaks ei saa minna suuremaks kui maa maksustamishinna ja maamaksumäära alusel arvutatud maamaksu summa. Nähakse ette ka summapõhine maamaksusoodustus, mille suuruse otsustab kohalik omavalitsus.

Tagasi üles