TULE KAASA ELAMA! Reedel tuleb Kohtla-Järve pargis maraton-teatejooks Eesti Vabariigi auks

Copy
Teatejooksu ühe kilomeetri pikkune rada kulgeb Kohtla-Järve linnapargis ümber järve ja selle peavad läbima 106 võistkonnaliiget.
Teatejooksu ühe kilomeetri pikkune rada kulgeb Kohtla-Järve linnapargis ümber järve ja selle peavad läbima 106 võistkonnaliiget. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Reede hommikul kell 8.30 stardib Kohtla-Järve linnapargis maraton-teatejooks, mille käigus tuleb 106-liikmelistel võistkondadel joosta 106 korda ühe kilomeetri pikkune ring ümber pargijärve.

Kohtla-Järve gümnaasiumi eestvedamisel toimuval sündmusel võetakse aega elektrooniliselt ja nii võistkonna kui ka iga osaleja etapiaeg talletub ajalukku. Sõltuvalt sellest, millise tempoga jooks kulgeb, võib teatejooks kesta kuni õhtuni. Starti on oodata kuni viis võistkonda ehk kokku käib rajal üle poole tuhande osaleja, kuna iga võistkonnaliige tohib joosta vaid ühe etapi.

Gümnaasiumi direktor Hendrik Agur sõnas, et 106-liikmeliste võistkondade kokkusaamine on olnud päris nõudlik logistiline ülesanne. "Ma olen tänulik kõigile, kes sellega hakkama on saanud, ja samuti neile, kes tulevad reedel jooksjaid raja äärde innustama," sõnas Agur, kes ise läheb oma kooli eest rajale ankrumehena ehk viimasena. 

Osalema tuleb Aguri sõnul ka Jõhvi gümnaasiumi võistkond ning seda kaaluvad mitmed põhikoolid. 

Kohtla-Järve linnavalitsuse ja linnaasutuste ühendvõistkonna lubas Põhjarannikus paar nädalat tagasi starti tuua ka linnapea Henri Kaselo. Kas see tal ka õnnestub, selgub  juba reedel.

106 x 1000 m teatejooksuga tähistab gümnaasium enda viiendat ja Eesti Vabariigi 106. sünnipäeva. Raja ääres on ergutuskoorid ning kultuuriprogrammis astuvad üles gümnaasiumi noorteorkester ja segakoor.

Kohapeal kommenteerib sündmust Eesti suuremate rahvspordisündmuste üks tuntumaid teadustajaid Riho Järvelainen. 

"Üks meie kooli eesmärke on ühendada ka kogukondi ja selline suur teatejooks just seda eesmärki teenibki. See tugevdab ühtekuuluvustunnet ja tekitab head hasarti," sõnas Agur, lisades, et loodetavasti saab selline teatejooks Kohtla-Järvel traditsiooniks ning järgmisel aastal tuleb võistkonda saada juba 107 jooksjat.

Samasuguse teatejooksu korraldas Hendrik Agur 2018. aastal Tallinnas Gustav Adolfi gümnaasiumi direktorina. Siis joosti Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhul Toompea jalamil ümber Snelli tiigi 100 x 1000 meetrit. Tookord võitis Tallinna reaalkool, teiseks tulnud Gustav Adolfi gümnaasiumi ankrumees oli ka tookord Agur.

Tollel võistlusel osales 11 kooli ja lisaks Tallinna linnavalitsuse võistkond, kus avaetapi läbis tollane linnapea ja praegune Keskerakonna esimees Mihhail Kõlvart.

1980. aastatel joosti 100 x 1000 m teatejooksu Tartus, kus staadionil võtsid sel alal üksteiselt mõõtu tollased Tartu riiklik ülikool ja Eesti põllumajanduse akadeemia.

Lisaks suurele teatejooksule tähistab Kohtla-Järve gümnaasium oma viiendat sünnipäeva veel 22. novembril toimuva teaduskonverentsiga ning 23. novembril kultuurikeskuses esietenduva rokkooperiga "Kohtla-Järve", mille muusika on kirjutanud Siim Aimla, sõnad Aapo Ilves ja lavastaja on Neeme Kuningas. Rokkooperis teevad peale gümnaasiumiõpilaste kaasa ka mitmed külalised rahvusooperist Estonia ning muusika- ja balletiakadeemiast. Samal päeval esitleb gümnaasium raamatut, mis annab ülevaate kooli esimesest viiest tegutsemisaastast.

Tagasi üles