Eduard East õigustab kaadripuhastust Jõhvis: "Ei tohi elada eilsete kiiduavalduste saatel!" (1)

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi volikogu esimees Eduard East.
Jõhvi volikogu esimees Eduard East. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Jõhvi vallavolikogu palgaline esimees, keskerakondlane Eduard East, peab töötajate sundkorras väljavahetamise lainet vallavalitsuses ja vallaasutustes vajalikuks ettevõtmiseks. 

"See on nii ja opositsioon saab sellest suurepäraselt aru, nagu sellestki, et ei tohi elada eilsete kiiduavalduste saatel - vaatamata töötajate paljude aastate pikkusele kogemusele, tuleb igal uuel päeval tööd teha kõrgemate eesmärkidega ja unustada endiste aegade aplausid," ütles East vastuseks pikale küsimusele, milles konstateeriti, et uus võim ei saa tugineda eelmise võimu ajal töötanud inimestele ja oodata nendelt täie pühendumisega tööd. 

Eduard East rääkis nõnda vallas alates 2016. aasta kevadest Jõhvis võimuloleva valimisliidu "Jõhvi - meie kodu" liidri Nikolai Ossipenko ettevõtte N&V venekeelse väljaande Panorama lõppeval nädalal ilmunud loos pealkirjaga "Eduard East: Valla areng jätkub ja jätkub ka edaspidi."

Ligemale kahe lehekülje pikkuses intervjuus ei too East peakirjas lubavaid näiteid Jõhvi arengust, vaid pühendab põhitähelepanu Jõhvi opositsiooni ja kohaliku ajakirjanduse siunamisele, sest  nad ei lase vallavõimudel tööd teha. 

Jõhvi vallavõimud on paari viimase nädala jooksul survestanud ametist lahkuma vallasekretär Piia Lipu, vallavalitsuse sotsiaalteenistuse juhi Sirli Tammiste ja finantsteenistuse juhi asetäitja Ellu Bloki. Kui Jõhvi keskraamatukogu direktor Ingrid Spitz keeldus ettepanekust võtta vastu poole aasta palk ja lahkuda ametist, vallandas vallavalitsus ta päeva pealt vallavalitsuse maine rikkumise eest. 

Üle riigi naerualuseks saanud Eduard East räägib samas intervjuus ka volikogu istungist, mille ta kutsus kokku kella 8ks hommikuks, kus ta ise üksi osales ja hääletas seal nii iseendale kui vallavanem Martin Repinskile umbusaldamise vastu. Ta väidab, et ei rikkunud sellega ühtegi seadust. "Seadus kohustab tööandjat lubama vallavolikogu liiget volikogu istungile tööajal mistahes kellaajal, sealhulgas ka hommikul," sõnas ta lisades, et kui kohal on kasvõi volikogu esimees üksi, siis istung toimub.

Eelmisel esmaspäeval saatis rahandusministeeriumi regionaalhalduse osakonna juhataja Väino Tõemets Eduard Eastile kirja, kus leidis, et 5. märtsil toimunud volikogu istungil vastu võetud otsused, milles osales vaid volikogu esimees, ei ole õiguspärased.   

Ministeeriumiametnik viitas ka KOKSi sättele, mille kohaselt volikogu liige ei tohi osa võtta volikogu sellise üksikakti ettevalmistamisest, arutamisest ja otsustamisest, mille suhtes talle laieneb toimingupiirang korruptsioonivastases seaduses sätestatu kohaselt. "Korruptsioonivastase seaduse § 11 lõike 1 punkti kohaselt on ametiisikul keelatud otsuse tegemine, kui otsus tehakse ametiisiku enda suhtes. Volikogu esimees oleks volikogu esimehele umbusalduse avaldamise päevakorrapunkti osas pidanud KOKSi § 17 lõikest 6 tulenevalt enne küsimuse arutelu algust tegema avalduse enda mitteosalemise kohta antud punkti arutamisel (ja otsustamisel)," seisab rahandusministeeriumi osakonnajuhataja kirjas.

Eduard East ültes Põhjarannikule et peab ministeeriumist tulnud kirjaga põhjalikumalt tutvuma ja mõtlema, kuidas oleks otstarbekas edasi tegutseda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles