Äsja loodud Ida-Viru toetusrühma juhid on koalitsioonilepingu osas eri meelt

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Dmitrijev on olnud pikka aega Kiviõli linnapea ning kuulunud pikalt volikogusse, kuid volikogu esimehe koht on tema jaoks uus.
Dmitri Dmitrijev on olnud pikka aega Kiviõli linnapea ning kuulunud pikalt volikogusse, kuid volikogu esimehe koht on tema jaoks uus. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Teisipäeval moodustatud riigikogu Ida-Virumaa toetusrühma esimees keskerakondlane Dmitri Dmitrijev ja aseesimees sots Katri Raik on erinevatel seisukohtadel, kuidas on maakonnaga seotud teemasid kajastatud koalitsioonilepingus.

Toetusrühma aseesimees sots Katri Raik märkis, et Ida-Virumaa vajab oma eripärade tõttu ka rohkem toetust. "Seda enam, et kohalikud inimesed ootasid koalitsioonilepingult märksa suuremat tähelepanu, kui nad reaalselt said. Seal puuduvad näiteks paremate ühendusteede rajamise tähtajad ja katteallikad. Samuti ei ole juttu põlevkivi ressursitasude suuremast maakonda tagastamisest,“ ütles Raik.

Tema sõnul tuleb kahjuks kohaliku eestlaskonna keele- ja kultuurimurede lahendusi otsida ridade vahelt.

Dmitri Dmitrijev leiab aga, et keskkonnatasude teema on koalitsioonilepingus kirjas: "Toetame keskkonnatasudest osa eraldamist kohalikele omavalitsustele, mida enim kahjustab loodusvarade kasutusele võtuga kaasnev õhusaaste, jäätmete teke ning muu negatiivne keskkonnamõju."

Dmitrijevi meelest saavutabki Ida-Virumaa selle tulemusena, et teda pole nimetatud, suurema võidu. "Tuletan meelde, et eelmine koosseis juba muutis seadust keskkonnatasude ümberjaotamise loogika osas, 1. juuliks peab nüüd valmima Keskkonnaministeeriumi analüüs, mille järel tullakse selle küsimuse juurde ja vajadusel korrigeeritakse piirmäärasid," lisas ta. 

Dmitrijevi sõnul on Tallinnast-Narva neljarealise maantee rajamine ja kiirema rongiühenduse loomine koalitsioonilepingus kajastatud.

Ida-Virumaa programmi edasist rahastamist tasub Dmitrijevi sõnul otsida koalitsioonilepingu punktist, kus on kirjas: "Analüüsime erinevaid võimalusi, sealhulgas maksupoliitilisi muudatusi, riiklikke investeeringuid, regionaalseid programme ja muud sellist, tagamaks tasakaalustatud areng kogu Eesti territooriumil."

Ida-Virumaa tööstuse arengu toetuseks on Dmitrijevi sõnul  olemas valmidus algatada põlevkiviõli eelrafineerimistehase tasuvusuuring ja toetada selle rajamist.

Koalitsioonilepingus ei mainita Keskerakonna lubadust toetada IT-kolledži rajamist Narva. "Selle kohta sain selgituse, et see oli läbirääkimiste ajal laua peal, ükski osapool ei olnud selle vastu ja konkreetne lahendus otsitakse hiljem töö korras," teatas Dmitrijev. 

Ida-Virumaa toetusrühma kuulub 17 saadikut parlamendi eri fraktsioonidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles