Jõhvi töömessil vahetati sadu kontakte

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Corrigo otsis töökäsi kaheksale ametikohale ja kogus hulga kandideerimisavaldusi.
OÜ Corrigo otsis töökäsi kaheksale ametikohale ja kogus hulga kandideerimisavaldusi. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi töömessilt käis eile läbi tuhatkond tööotsijat nagu ka aasta eest. "Huvi pole jahtunud," rõõmustas töötukassa Ida-Virumaa osakonna juhataja Anneki Teelahk.

160 töötajaga rahvusvahelise keemiaettevõtte Eastman Specialties Kohtla-Järve tehas tuli töömessile välja teist korda.

"Käisime veebruaris Sillamäe töömessil, kus saime päris mitu paljulubavat CVd, millega personaliosakond edasi tegeles. Nüüd oleme Jõhvis, et ennast tutvustada. Praegu on küll kõik vakantsed kohad täidetud, aga neid tekib pidevalt ja sellepärast otsimegi sobivaid kandidaate," rääkis administratsiooni assistent Anu Kaukes.

Ettevõtte Eastman Specialties esindajatel olid messil kaasas nii eesti- kui venekeelsed ankeedid, mida sai kohapeal täita. Samuti võisid huvilised jätta oma CVsid.

Keemiaettevõte eeldab tööotsijatelt enamasti tehnilist eriharidust. "Ida-Virumaa kutsehariduskeskuses õpetatakse keemiaprotsesside operaatoreid, kes sobivad meile ideaalselt. Aga osal ametikohtadel töötamiseks pole vaja spetsiaalset haridust. Me saame sinna võtta ka keskharidusega inimese, kelle õpetame kohapeal välja," ütles Kaukes.

Ka Mäetaguse mõisahotell Meintack ei löönud eile letti ühtegi vaba ametikohta. "Konkreetselt me ei otsi praegu kedagi, aga kunagi ei tea, millal tekib vajadus uue administraatori, klienditeenindaja, koka või kokaabi järele, sest teenindussfääris on väga liikuv tööjõud," rääkis hotelli juhataja Tiina Luts.

Mõisahotellis töötamise vastu tundis huvi mitu teeninduskogemusega inimest. "Otsime särasilmseid ja töötahtelisi inimesi. See on nagu kullaterade otsimine liiva seest ja väga loodan, et mõni jääb ka sõelale."

Luts märkis, et paljudele saab klienditeenindajaks kandideerimisel takistuseks vilets keelteoskus − hotellis peab valdama eesti, vene ja inglise keelt.

"Näiteks paljud tublid eesti noored jäävad hätta vene keelega," tõdes juhataja. Samas pole mõeldav, et hotellis, kus ligemale 40 protsenti puhkajatest on Venemaalt, klienditeenindaja vene keelt ei oska. Nõudlikkus kannab vilja − hiljuti TÜ Narva kolledžis valminud Venemaa turistide uuringus toodi positiivsena välja ka Mäetaguse mõisahotellis saadud teeninduskogemust.

Lutsu sõnul päriti temalt töömessil korduvalt, kas vanus seab kandideerimisel piiranguid. "Minu arvates võiks Eestis juba üle saada mentaliteedist, et klienditeenindaja peab olema noor missimõõtudega neiu. Mujal Euroopas on teenindaja töö prestiižne ja seda teevad sageli just vanemaealised soliidsed mehed," tähendas ta.

 Palganumber huvitab

OÜ Baltika Tailor tootmisjuht Tatjana Sautner tunnistas, et tööotsijate esimene küsimus on palganumber. "Selle peale vastame, et meil on tükitöö. Loomulikult on kõik ametlik ja on kindlustatud miinimumpalk, aga keskmine tasu on sellest ikka tunduvalt suurem," rääkis ta.

Kohtla-Järve Ahtme linnaosas asuvas õmblustsehhis oleks kohe tööd anda 5-6 õmblejale.

"Vajame uusi inimesi seetõttu, et kollektiiv vananeb ja 7 protsenti on üle 40aastase tööstaažiga. Kui nemad ühel ilusal päeval ära lähevad, peame nad noorematega asendama. Õnneks on väga tublisid noori, kellest saab juba paari kuuga asja. Nagu igal elualal, peab ka selles töös olema mingisugune eelsoodumus. Õmblejatöö eeldab eelkõige kannatlikkust, täpsust ja kiirust," märkis Sautner.

OÜ Corrigo otsis oma meeskonda tegevusjuhendajat, hooldajat, sotsiaaltöötajat, füsioterapeuti, psühholoogi, hambaarsti, Toila tervisekeskuse perenaist ja metadooni asendusravi õde. Kvaliteedijuht Eve Toim rääkis, et kõige rohkem tunti huvi lihtsamate tööde, näiteks hooldajaameti vastu.

"Kõige kiiremini on meil vaja leida metadooni asendusravi õde Kiviõlis. Messile tulime sellepärast, et saame otse rääkida oma tööst ja kirjeldada teenuseid, mida pakume. Huvilistele jagame kandideerimisavaldusi," rääkis Toim.

Mitu õnge vees

Küpses eas Marika vaatas töömessil sellise töö järele, kus teeniks vähemalt 400 eurot kätte. "Praegu hooldan ühte eraisikut, aga sellega õieti midagi ei teeni," selgitas ta. Eile jättis ta oma andmed OÜsse Corrigo, kus sihib hooldaja kohta, samuti Nooruse spaahotelli ja firmasse SOL Eesti, kus saaks tööd puhastusteenindajana.

"Mul on mitu õnge vette visatud, küll midagi näkkab. Paljudes töökohtades, kuhu helistan, küsitakse kohe vanust ja kui ütlen, et olen 59, siis praagitakse liiga vanaks. Tegelikult olen sportlik ja tugev, jaksan teha rasket tööd ja mul on palju töökogemusi. Töömessil saab tööandjatega silmast silma kohtuda ja nad näevad, et ma olen heas vormis," rääkis Marika.

Töötukassa Ida-Virumaa osakonna juhataja Anneki Teelahk ütles, et messikülastajatele jagatud tagasisidelehtede järgi käis eile Jõhvi kontserdimajast läbi 900-1000 tööotsijat. Tööandjaid osales seekord 34. "Ei tööotsijate ega tööandjate huvi pole jahtunud," rõõmustas ta.

Järgmine töömess toimub 14. aprillil Narvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles