Mitu Kohtla-Järve maja on jäetud kütte ja veeta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majas töötavad ööpäev läbi elektriseadmed: need annavad elanikele veidigi sooja, kuid ei päästa maja ja selle torusid külmumisest.
Majas töötavad ööpäev läbi elektriseadmed: need annavad elanikele veidigi sooja, kuid ei päästa maja ja selle torusid külmumisest. Foto: Peeter Lilleväli

Kütteta jäetud Kohtla-Järve kortermajade elanikud on sattunud raskesse olukorda ning lootust, et majad külmumisest päästetakse ja sealsed elanikud taas sooja saavad, ei paista olevat.

Vahtra 23 asuvasse 32 korteriga majja on jäänud seitse peret, ülejäänud põgenesid sealt sugulaste ja tuttavate juurde.

"Meil lõhkesid torud ja radiaatorid," rääkis majahaldur Jelena Aleksejeva. "Vesi püstikutes jäätus samuti ning see tähendab, et kui keldris soojemaks läheb, siis lõhkevad ka veetorud. Soojendame end gaasi ja elektriga."

Samasugune olukord valitseb ka Uus tn 9 asuvas majas. "Kardan, et põleme ära, sest juhtmestik on majas väga vana, elanikel aga töötavad kogu aeg elektriseadmed," rääkis pensionär Jekaterina. "Päeval istun korteris, kus on 10 kraadi sooja, ööseks aga lähen sõbranna juurde. Üksikul pimedal invaliidist naabrimehel on korteris sooja vaid 7 kraadi. Ja nüüd pole ka vett. Kuhu veel pöörduda? Kes meid aitab? Ma ei ole soojuse eest võlgu, kuid pean veel vanas eas nõnda kannatama!"

Pakuvad sotsiaalmaja

Hädas olevate inimeste sõnul pakuti neile linnavalitsuses sellist abi: kui tarvis, hakatakse majade juurde vett vedama, ajutist varjupaika aga saab Järveküla teel asuvas sotsiaalmajas.

"Minu pere koosneb neljast inimesest ning muidugi ei ole tuba sotsiaalmajas meile mingi lahendus," ütles Jelena Aleksejeva.

"Mina sinna ei lähe, sest kuidas ma oma korteri maha jätan?" ei ole nõus kodust lahkuma ka Uus tn 9 elav Jekaterina.

Kohtla-Järve sotsiaalhoolekandekeskuse direktor Arne Berendsen ütles, et praegu on ainult üks Uus tn 9 elav inimene avaldanud soovi sotsiaalmajas peavarju saada. "Me valmistasime ette mitu tuba puhuks, kui inimesed peaksid tahtma ajutiselt siia kolida, et külm aeg üle elada. Kuid soovijaid esialgu ei ole − inimesed ei taha oma korteritest lahkuda, kartes, et seal tassitakse nende ära olles kõik laiali," ütles ta.

Majadest saavad tondilossid?

Need inimesed, kes oma korterit veel maha jätnud ei ole, on veendunud, et kütteta jäetud majad muutuvad ajapikku tondilossideks, nagu see on juhtunud juba paljude Kohtla-Järve majadega, kus võlgade tõttu on küte välja lülitatud.

"Sellist olukorda ei ole tekitanud mitte meie, vaid süsteem, mis võimaldab monopolistil jätta külma inimesed, kes on kütte eest korralikult maksnud, kuid peavad vastutama teiste elanike võlgade eest," rääkis Jelena Aleksejeva. "See süsteem võimaldab võlgnikel muretult elada."

Aleksejeva sõnul on üks korteriomanik kütte eest võlgu 3000 eurot. Ta anti küll kohtusse, aga kuna ta ametlikult ei tööta ja tal on alaealine laps, siis kohtu otsuse kohaselt maksab ta võla katteks 20 eurot kuus. "Maja jääb selle võla kustutamist ootama rohkem kui 40 aastaks, VKG Soojus aga nõuab seda kohe praegu," ütles ta. "Teised elanikud otsustasid selle peale samuti, et milleks maksta kütte eest 150 eurot kuus, kui saab niisamagi läbi," lisas ta.

Majas on kütte eest võlgu 10 korterit, kokku on nende küttevõlg 5500 eurot. Kaks korterit kuuluvad pankrotti läinud Tallinna firmale, mis on Jelena Aleksejeva sõnul oma Kohtla-Järvel asuvate korterite eest võlgu üle 100 000 euro ning lootust neilt midagigi kätte saada ei ole.

Uus tn 9 asuva maja küttevõlg moodustab üle 8000 euro. Korteriühistu esimees Roland Harjaks ütles, et majas on kujunenud selline olukord, et need korteriomanikud, kes kütte eest võlgu on, majas ei ela ja korterid on maha jäetud ning pealegi pole võlgnikelt võla katteks nagunii midagi võtta.

Soovitab õiguskantsleri poole pöörduda

Korteriühistu Uus tn 9 andis VKG Soojuse kohtusse, kuna ettevõte lülitas nende majas kütte välja ning jättis küttearveid alati korralikud tasunud korteriomanikud külma. "See, millal istung toimub ja mida kohus otsustab, ei ole teada. Samal ajal aga peame meie, kes me soojuse eest kogu aeg korralikult maksnud oleme, elama talumatutes tingimustes. Ning kõik arvavad, et see on normaalne olukord, sest muidu oleks meid ju juba ammu aidatud," rääkisid kütteta jäetud eakad kohtlajärvelased pisarsilmi.

Kohtla-Järve korteriühistute juhtide assotsiatsiooni juhatuse liige Jelena Muttonen soovitab kõigil, kes on soojuse eest korralikult maksnud, kuid vastutustundetute naabrite tõttu kütteta jäetud, õiguskantsleri poole pöörduda, kuna sellist asja võimaldavat seadust ei saa kuidagi konstitutsiooniliseks pidada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles