Pesulux jäi Jõhvilt kohtu kaudu kahjutasu nõudmisega hiljaks

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Ziljov on Jõhvi vallaga juba aastaid kohut käinud − ja edukalt. Kuidas praegune kahjutasu nõudmine laheneb, selgub ajapikku.
Toomas Ziljov on Jõhvi vallaga juba aastaid kohut käinud − ja edukalt. Kuidas praegune kahjutasu nõudmine laheneb, selgub ajapikku. Foto: Peeter Lilleväli

Tartu halduskohus lõpetas OÜ Pesulux Jõhvi vallalt kahjutasu nõudmiseks esitatud kaebuse menetluse, kuna kaebus esitati kohtule liiga hilja.

Eelmise aasta märtsis esitas Jõhvi linna vee-ettevõtet OÜ Pesulux esindav advokaadibüroo Aivar Pilv Jõhvi vallavalitsusele kahju hüvitamise nõude ebamõistlikult pika haldusmenetluse tõttu. Väidetavalt jäi Pesuluxil valla tegevusetuse tõttu aastatel 2002 - 2013 saamata ligemale sada tuhat eurot.

Vallavalitsus ei eitanud enda tegevusetust ja sellest tulenenud kahju, küll aga pidas küsitavaks nõutavat summat, mille puhul tekitasid kahtlusi nii tulukuse määr kui klientide arv, samuti puudub Pesuluxil vallavõimu hinnangul üldse võimekus nii suurt kogust vett tarnida.

Kuna vallaga kokkuleppele ei jõutud, pöördus Pesulux kohtusse; kaebus Jõhvi vallavalitsuse vastu varalise kahju hüvitamiseks esitati kohtule mullu 4. septembril. 18. detsembril võttis kohus kaebuse menetlusse.

Järgnenud kuudel küsiti ja esitati lisainformatsiooni ja -tõendeid, kuni 7. märtsil otsustas kohus, et kohtuistung toimub 26. mail.

Riigikohtu lahend muutis tähtaega 

Päev enne plaanis olnud kohtuistungit teatati, et istung jääb ära.

"Nimelt on seoses riigikohtu värske praktikaga tõusnud kaebuse esitamise tähtaegsuse küsimus. Kuna asja õigeks lahendamiseks tulebki esmalt lahendada kaebuse tähtaegsuse küsimus, ei ole võimalik asja homsel istungil arutada," põhjendas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.  "Riigikohus selgitas selle aasta 11. mai määruses teises haldusasjas, millise tähtaja jooksul saab riigivastutuse seaduse alusel esitada kohtule kahju hüvitamise taotluse. Kui kaebus ei ole esitatud tähtajaks, tuleb kaebajal tähtaja ennistamiseks esitada kohtule kaebetähtaja ennistamise taotlus. Pesuluxi asjas leidis Tartu halduskohus varem, et kaebus on tähtaegne. Riigikohtu viidatud määruse valguses andis aga kohus kaebajale võimaluse esitada põhjendused seonduvalt kaebetähtajaga."

Kohtu väitel oleks Pesulux pidanud pöörduma kohtusse hiljemalt eelmise aasta 27. juulil, tegi seda aga alles 4. septembril.

Pesulux taotles kaebetähtaja ennistamist, põhjendades tähtaja ületamist väitega, et vallavalitsus andis talle lootust lahendada olukord kohtuväliselt.

Kohus leidis, et kaebaja polnud tähtaegade väljaselgitamisel piisavalt hoolikas ning kuna ta kasutas advokaadi õigusabi, ei saa põhjuseks olla ka kogenematusest tingitud eksimus, seega pole mõjuvat põhjust kaebetähtaega ennistada, ning asja menetlemine lõpetati.

Euroopa kohtuni välja 

Pesuluxi juhatuse liige Toomas Ziljov ütles, et kavatseb Tartu halduskohtu määruse kindlasti ringkonnakohtusse edasi kaevata.

"Ja mitte ainult − ma kandsin rahalist kahju, sest alguses määratud kohtuistung tühistati ja asjaga venitati. Tundub, et kohus ei tea ise ka, mida ta teeb − alguses võetakse kaebus menetlusse ja tükk aega hiljem avastatakse, et see on liiga hilja esitatud. Kavatsen kohtult nõuda nende lisakulutuste  hüvitamist," oli ta ärritunud.

Ziljovi sõnul on ta valmis selle asjaga Euroopa kohtuni välja minema: "Tahan saada selgust, kas inimestel on üldse mingid õigused olemas."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles